21 juli 2016

Waarom de NOS Zomercolumn een vaste plaats in het Journaal verdient

De mussen vallen buiten van het dak en half Nederland bevindt zich de komende weken aan de Spaanse Costa’s en Franse Côtes. Voor de NOS aanleiding om haar redacteuren en correspondenten te vragen zich aan de befaamde Zomercolumns te wijden. Leuk voor de kijkers die nog in het land zijn en een fijne afwisseling voor de redactiemedewerkers. Maar waarom zou NOS het houden bij een column in de zomermaanden? Zes redenen waarom de Zomercolumn een vaste plek verdient in het Journaal.

1. Het is informatief

Van de Zomercolumns steek je echt wel wat op. Wist u dat het in Duitsland, dat toch bekend staat als een zeer modern land, lastig is om overal met een pinpas te betalen? Dankzij Jeroen Wollaars in Berlijn weten we nu hoe dat zit. Of was u op de hoogte van het feit dat de Tweede Kamer in de aankomende jaren huist in de krochten van De Apenrots (want ja, zo wordt het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de wandelgangen genoemd) en dat dit er nu nog zo uitziet? Ik in ieder geval niet. Bedankt voor deze informatie NOS!

Tweede Kamer in BuZa

 

2. Het geeft duiding

Je kunt van mening verschillen over de exacte rol van een (publiek) medium. Zijn zij op aard om ons gortdroge nieuwsfeiten te voeren, zodat we hierna zelf een mening kunnen vormen? Of moeten zij met hun expertise wat extra duiding geven bij het harde nieuws? Wat mij betreft het laatste en daar biedt de Zomercolumn prima ruimte voor. Zo weten we onder meer dankzij een duidende expert dat de Drentse taalstrijd een onzindiscussie is, ‘omdat de taal een grote verscheidenheid is aan woorden en klanken’.

3. Het is luchtig

Veel mensen worden neerslachtig of haken zelfs af van mainstream nieuwsmedia, omdat de focus van nieuwsberichten veelal negatief is. De Correspondent schreef hier vorig jaar onder de kop ‘Nieuws is pathologisch pessimistisch. Tijd om daar iets aan te doen‘ een interessante beschouwing over. Het brengen van nieuw of beschouwingen met een luchtiger toon, kan eraan bijdragen dat minder mensen zich afkeren van traditionele media. Dit lijkt me een doelstelling waar de NOS aan zou moeten willen werken. Want kies nu zelf, ziet u liever dit lachwekkende verhaal over kentekenplaten op e-bikes bij onze zuiderburen, of weer een item over de zoveelste stommiteit van een falende VVD-minister?

4. Het laat ons de wereld zien zoals deze óók is

Nieuws is iets opmerkelijks. Iets wat afwijkt van het normale. In het journaal zien we dan ook veelal geen objectief beeld van hoe ‘de werkelijke wereld’ in elkaar zit, maar worden we gewezen op ‘het abnormale’. Een aanslag in Parijs is belangrijk om feitelijk over te berichten, maar dit laat geen realistisch beeld zien van het dagelijkse Parijse leven. Ik denk dat mensen naast deze abnormale gang van zaken via de NOS gebaat kunnen zijn bij een kijkje in de wereld die zij dagelijks niet zien. Ik ben bijvoorbeeld nog nooit in Australië geweest, maar ik weet nu wel iets meer over de kijk van Australiërs op het fenomeen ‘zonnen’.

5. Het geeft journalisten een menselijk gezicht

Een correspondent ter plaatse kan soms overkomen als een voorgeprogrammeerde robot die op commando feiten en wetenswaardigheden uitbraakt. Maar journalisten zijn ook mensen, met menselijk gevoel en (soms) zelfs humor. Ik wil als volger van het nieuws graag weten wie ik tegenover me heb. Kan ik die persoon vertrouwen? Kan hij of zij een beetje relativeren? Wat valt hem of haar eigenlijk op wanneer ze een tijd in een land als China verblijven? In de zomercolumns zit een gezonde dosis humor en relativering, wat aan journalisten blijft ‘kleven’ en waardoor ik mij meer voor hen en hun verhaal interesseer.

6. Het is eenvoudig

Het is tegenwoordig ook nog eens heel eenvoudig en goedkoop voor correspondenten om een leuke column te maken. Technologische ontwikkelingen hebben ons smartphones met camera’s van prima kwaliteit opgeleverd en een filmpje staat binnen no-time online. Ditzelfde geldt natuurlijk voor ‘gewone’ nieuwsitems, maar doordat de moderne techniek tijd en middelen kan besparen, heeft een correspondent meer tijd om naast het harde nieuws een luchtiger column te produceren.

Over een paar weken is de zomervakantie voorbij en begint de Haagse sneltrein richting de verkiezingen op volle toeren te komen. Maar NOS, alsjeblieft, laat je niet louter leiden door de keiharde ‘werkelijkheid’ van de feiten, maar stuur je redacteuren en correspondenten er ook eens wat vaker op uit voor een luchtig informatief verhaal!

Kijk hier alle NOS Zomercolumns van 2016 en 2015 terug.

Deel dit nieuwsbericht