25 april 2017

Issuemaken op het hoogste niveau

The Daily Telegraph publiceerde afgelopen zondag een interview met Prins Harry waarin hij onthulde professionele hulp te hebben gezocht om de dood van zijn moeder Princes Diana te helpen verwerken. Inmiddels zijn Harry, zijn broer William en diens echtgenote Kate Middleton ambassadeurs van Heads Together, een organisatie die zich inzet voor het doorbreken van het taboe op het bespreken van mentale problemen. De binding tussen royals en maatschappelijke thema’s is geen puur Britse aangelegenheid. Prins Harry is onderdeel van een lange lijst van vorsten en hoogwaardigheidsbekleders die hun naam aan een specifiek maatschappelijk doel hebben verbonden, met wisselend succes.

Net als het huwelijk van William & Kate lijkt de samenwerking tussen Harry en Heads Together een match made in heaven. Harry (32), die 12 was toen Diana overleed, sprak naar eigen zeggen tot 3 jaar geleden nauwelijks over deze tragische gebeurtenis. Volgens de president van het Royal College of Psychiatrists, Sir Simon Wessely, heeft de prins door het agenderen van mentale gezondheidsproblemen ‘meer bereikt in 25 minuten dan ik in mijn hele 25-jarige carrière’.

De Oranjes

Zoals gezegd is er een groot aantal royals dat zich verbonden heeft aan maatschappelijke projecten. Onze eigen Koningin Máxima zette zich bijvoorbeeld jarenlang in voor het verstrekken van microkredieten aan het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden namens de Verenigde Naties. In eigen land droeg de Koningin onder andere bij aan de totstandkoming van subsidie van het Ministerie van Economische Zaken aan microkrediet-verstrekker Qredits. Namens de VN is zij de officiële pleitbezorgster voor inclusieve financiering voor ontwikkeling is. Voor haar inspanningen in deze functie kreeg Máxima in 2013 de Duitse Mediaprijs, waarmee zij zich in een rijtje met onder andere Nelson Mandela, de Dalai Lama en Angela Merkel schaarde.

Eén van de andere in het oog springende voorbeelden van een maatschappelijke organisatie met een koninklijk boegbeeld is het Wereld Natuur Fonds (WNF). Prins Bernhard was de allereerste voorzitter van het WNF en kreeg in die functie van alles voor elkaar, waaronder een verbod op de olifantenjacht en ivoorhandel. De Prins combineerde zijn inzet voor behoud van natuur bij tijd en wijlen met een opmerkelijke hobby: het schieten op natuur. Bernhard maakte geregeld uitstapjes naar Afrika en naar verluidt schoot hij daar onder andere olifanten, buffels, luipaarden en antilopen. Vanzelfsprekend riep dit geregeld vragen op over de legitimiteit van het voorzitterschap van Bernhard en zelfs over die van het WNF als organisatie.

 

First ladies

Toen Franklin Delano Roosevelt in 1933 president van de Verenigde Staten werd, was zijn vrouw Eleanor al betrokken bij meerdere projecten om de ongelijke behandeling van vrouwen en Afro-Amerikanen te bestrijden. Een gevoelig onderwerp in het Amerika van de jaren ’30, waar rassensegregatie nog de norm was. In haar tijd als first lady bouwde Eleanor een indrukwekkende reputatie op als mensenrechtenactivist, en was zij onder voorzitster van de mensenrechtencommissie van de VN die in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (foto) tot stand bracht. Haar daadkracht leverde haar de titel First Lady of the World op.

Voor haar opvolgers blijft de status van Eleanor voorlopig ver weg. Michelle Obama zette, ondanks een bewonderenswaardige uitstraling, lager in met het agenderen van het belang van gezonde voeding. Het is afwachten of Melania Trump een indrukwekkende carrière als issuemaakster tegemoet gaat. Ze liet er in haar eerste weken als first lady geen gras over groeien, zij lanceerde onlangs een campagne tegen cyberbullying. We kunnen concluderen dat royals en first ladies buitengewoon effectief zijn als issuemakers, zeker als er een sterke connectie met het issue bestaat. In de woorden van Prins Harry:

“What my mother believed in is if you are in a position of privilege or a position of responsibility and if you can put your name to something that you genuinely believe in … then you can smash any stigma you want.”