25 januari 2018

PO in actie wint Issue Award 2018

De onderwijsactiegroep ‘PO in actie’ is winnaar geworden van de Issue Award 2018. Het was de negende keer dat deze communicatievakprijs werd uitgereikt. De prijs gaat naar de persoon of organisatie die een onderwerp bij zowel politiek als samenleving het best heeft weten te agenderen. De jury roemde ‘PO in actie’ wegens het agenderen van de werkdruk en het salarisprobleem in het onderwijs. Juryvoorzitter Frits Wester zegt hierover: ‘Het is een actiegroep, die iets op de agenda heeft gezet wat de vakbonden niet lukte. Ze hebben zelfs tijdens de formatie geld voor salarisverbetering in het onderwijs gekregen’. Jan van de Ven en Thijs Roovers van PO in actie reageerden opgetogen op de prijs: ‘Fantastisch! Een eerbetoon aan al die leerkrachten die niet meer afwachten, maar het heft in eigen handen nemen.’ 

De overige genomineerden waren: Hema met hun ‘Genderneutrale kledinglijn’ en de vijf studenten van de UvA die het ‘Referendum over de Sleepwet’ op de agenda hebben gezet.

Actiegroep wordt vakbond

PO in actie werd in februari 2017 opgericht op Facebook, waar duizenden leraren zich bij aansloten. Het doel: aandacht vragen voor een te hoge werkdruk en ziekteverzuim, een te laag salaris, groeiend lerarentekort en te weinig aanwas bij de pabo’s. PO in actie doet een oproep aan de PO-Raad, vakbonden en politici met een hart voor onderwijs.

De actiegroep was betrokken bij de grootste lerarenstaking ooit in Nederland: begin oktober 2017 deden 60.000 docenten mee aan de lerarenmanifestatie in het Zuiderpark Den Haag. Daarnaast werd de petitie voor meer investeringen in het basisonderwijs door meer dan 350.000 mensen ondertekend. De staking werd herhaald op 12 december, omdat de 750 miljoen euro die het nieuwe kabinet voor basisonderwijs had uitgetrokken, niet genoeg was. Inmiddels is de actiegroep een vakbond geworden van 44.000 leerkrachten, en heeft binnen een jaar een plek aan de onderhandelingstafel afgedwongen.

#POinActie in de media

Lange tijd kwamen de stakingen en acties terug in de media: tv, radio, kranten en online media berichtten uitgebreid over de problemen waar leerkrachten tegenaan lopen. Met behulp van de hashtags #POinActie, #POfront, #lerarentekort en #plofklas heeft PO in actie het issue verder geagendeerd, iets wat de traditionele vakbonden niet lukten. Eén van de opvallende aspecten volgens de vakjury: ‘Het is begonnen door individuele leraren, niet door de bond. Ze zijn elkaar tegen gekomen op sociale media en later zijn de vakbonden pas aangesloten. PO in Actie heeft het issue dus vanuit een onconventionele positie zowel maatschappelijk als politiek geagendeerd, met resultaat.’

Over de Issue Award

De Issue Award is een initiatief van De Issuemakers om organisaties en/of mensen te prijzen die erin geslaagd zijn op een opvallende, onconventionele manier een onderwerp op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen. Om een issue op de kaart te zetten is visie, passie, lef, creativiteit, vastberadenheid, doortastend handelen en een kritische blik vereist. Met deze prijs wil het bureau laten zien dat veel mensen en organisaties vanuit een gedreven maatschappelijke betrokkenheid bezig zijn om relevante maatschappelijke issues onder de aandacht te brengen en dat zij daarin zeer succesvol kunnen zijn. De prijs wordt jaarlijks in januari worden uitgereikt om dergelijke succesvolle initiatieven zichtbaar te maken, te belonen en te stimuleren.

De Issue Award werd dit jaar voor de negende keer uitgereikt. De afgelopen jaren ging de Issue Award onder meer naar Hugo Borst en Carin Gaemers voor het issue ‘Kwaliteit van ouderenzorg’ (2017), Young & United (FNV) voor de afschaffing van het minimum jeugdloon (2016), naar Boyan Slat voor zijn duurzaamheidsinitiatief The Ocean Cleanup (2015), naar Stichting Wakker Dier voor de ‘plofkipcampagne’ (2013) en naar Youp van ’t Hek voor zijn campagne tegen klantonvriendelijke helpdesks (2011).

De Jury van de Issue Award bestond dit jaar uit:

Frits Wester (politiek journalist RTL) Liesbeth Breeveld (hoofd communicatie van de SER) Marjan Olfers (bijzonder hoogleraar sport en recht aan de VU) Reint-Jan Renes (Lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein aan de Hogeschool Utrecht) Sigrid Verweij (communicatiedirecteur bij VNO-NCW) Kemal Rijken (nieuwsjournalist)

Deel dit nieuwsbericht