Ga naar hoofdinhoud

De actualiteit en een award gaan hand in hand

Donderdag 24 januari werd in een bomvolle grote zaal in de Balie in Amsterdam voor de tiende keer de Issue Award uitgereikt. Een initiatief van ons bureau dat langzamerhand haar bestaansrecht bewezen heeft. Dit jaar waren er drie genomineerde issues: Tabaksverslaving, Appen in het verkeer en Kinderpardon die kans maakten op de Issue Award 2019.

Daarnaast was er een oeuvre award voor Arjen Lubach, die inmiddels zoveel issues op de kaart heeft gezet dat we de tel kwijt zijn. In zijn dankwoord herinnerde Arjen ons er aan dat we het moeten koesteren dat we in een land leven waar issues gemaakt mogen en kunnen worden. Dat is niet in ieder land een gegeven.

Het zijn drie issues die een grote rol hebben gespeeld in het publieke en politieke debat de afgelopen maanden, en die ook tot concrete politieke acties hebben geleid. Want inmiddels wordt er gewerkt aan een verbod op appen op de fiets en kent iedereen de Mono campagne. En ook de rechtszaken over tabaksverslaving liggen nog vers in het geheugen.

De winnaar van de Issue Award 2019, Kinderpardon, is vorig jaar door programma maker Tim Hofman, met een speciale internet-uitzending ‘Terug naar je eige land’ aangezwengeld. In deze documentaire volgde Hofman een groep jongeren die uitgezet dreigde te worden. Hij heeft het issue Kinderpardon hiermee zo op de kaart gezet dat politiek en samenleving hier niet meer om heen kunnen.

Sterker nog,  het issue is de afgelopen dagen alleen maar groter geworden doordat een van de regeringspartijen eerder deze week bekend maakte voor een versoepeling van het Kinderpardon te zijn. Samen met een andere regeringspartij vinden zij nu dat meer asielkinderen en hun ouders in aanmerking moeten kunnen komen voor een verblijfsvergunning. En daar is het niet bij gebleven. De politieke stellingen zijn inmiddels ingenomen, de spanning in de coalitie stijgt. Om tijd te kopen heeft de verantwoordelijke minister, aangegeven dat er de komende week er geen kinderen worden uitgezet. Hoeveel effect kun je hebben?

Tabaksverslaving, Appen in het verkeer en Kinderpardon: drie aansprekende voorbeelden van hoe je via issues maatschappelijke impact kunt hebben en kunt maken. Alle drie issues die het verdienen om deze prijs te krijgen. Jammer genoeg moet er gekozen worden. Alle drie passen in het rijtje van eerdere winnaars.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Back To Top