02 november 2018

Onze Lotte zoekt een nier

Begin deze week heeft ‘onze’ Lotte een oproep op Facebook en Instagram geplaatst waarin ze aangeeft dat ze op zoek is naar een nier en waarin ze iedereen die haar filmpje ziet, vraagt om haar oproep te delen. Omdat ze op zoek is naar een speld in een hooiberg.

Waarom vraagt ze dat. Een jaar geleden kreeg Lotte een hersenvliesontsteking waardoor ze in coma terecht kwam. Toen ze na 6 dagen wakker werd, bleek ze half blind, half doof en werkten haar nieren niet meer. Los van de posttraumatische stress waar ze mee te maken had. Het afgelopen jaar was voor haar een jaar van (terug)vallen en weer opstaan. Ze heeft zich weer teruggevochten. Haar oog is bijgetrokken, met haar oor heeft ze leren leven, haar stress heeft ze een plaats kunnen geven. Haar nieren blijken echter niet meer te functioneren, waardoor ze zichzelf nu dagelijks vier keer moet dialyseren. Het dialyseren zorgt ervoor dat ze heel basaal op 20% van haar energie kan functioneren, niet meer.

Op zich is zij heel erg blij dat ze het overleefd heeft. Feit is wel dat door het dialyseren haar lichaam sterk slijt en haar levensverwachting verminderd. Ze staat op de lijst voor niertransplantatie, maar door haar bloedgroep (O) kan dat best weleens 5 jaar duren. Vijf jaar is voor haar te lang. Ze wil weer leven, plezier maken en als het kan weer werken. Want qua scherpte en intellect heeft ze niets ingeboet. Daar komt bij dat een zogenaamde ‘post-mortale’ nier veel korter werkzaam (10 jaar) is dan een ‘levende’ die gemiddeld 20 à 25 jaar mee kan gaan. Vandaar haar oproep.

Ze beseft dat het doneren tijdens je leven – altruïstisch doneren genoemd – een heel ingrijpende gebeurtenis is. Iets dat je niet zomaar doet. Gelukkig is de procedure die hiervoor in Nederland gevolgd wordt, nauwgezet en vraagt de nodige tijd. Waardoor niemand hier lichtvoetig toe besluit waardoor hij of zij later spijt krijgt.

Het spreekt voor zich dat ons hele bureau haar oproep steunt. Wij, maar ook haar familie, vrienden en onze partners proberen haar te helpen waar we kunnen. Iedereen is blij dat hij of zij eindelijk iets voor haar kan doen.

We zijn met zijn allen geroerd en verrast door het groot aantal mensen die haar oproep de afgelopen week gesteund en doorgestuurd heeft, waardoor haar oproepfilmpje op Facebook al door meer dan 190.000 en op Instagram door 60.000 mensen bekeken is. Ook een aantal media besteedde op hun eigen initiatief aandacht aan haar filmpje.

Hartverwarmend is ook dat een groot aantal mensen – ook veel mensen die zij niet kent – aangeboden heeft te willen onderzoeken of hun nier geschikt is om aan haar te doneren. Overweldigend en voor ons allemaal een bewijs dat de samenleving meer hart heeft dan je door de berichten in de media zou verwachten. De hoop dat ze het komende jaar een nieuwe nier krijgt, wordt hierdoor groter.

Wij willen iedereen die het afgelopen jaar met Lotte en met ons bureau meegeleefd heeft, hierbij bedanken. We hebben dat bijzonder op prijs gesteld. Het was voor ons allemaal een moeilijk jaar. Speciale dank aan Roel Welling van WeFilm die de persoonlijke oproep van Lotte indrukwekkend gefilmd heeft.

Sybrig en Mayke van Keep, managing partners van De Issuemakers

 

Deel dit nieuwsbericht