20 juni 2019

Grenzen aan de groei

“Amsterdam dendert door: economie groeit harder dan in rest van Nederland” en “Groei economie regio Amsterdam loopt tegen grenzen aan”. Twee nieuwskoppen op dezelfde dag (de eerste van AT5 en de tweede in het AD). Aan welke geef je de voorkeur? Dat is natuurlijk maar hoe je er naar kijkt. A) Ben je eigenaar van een goed lopende tech start-up en heb je net een mooi pand in de binnenstad kunnen kopen dat je ook nog regelmatig kunt verhuren via Airbnb, of B) ben je leraar in de Baarsjes en kun je je eigenlijk geen woning veroorloven vlakbij je werk zodat je moet uitwijken naar een plek ver buiten de stad.

Inmiddels hebben Den Haag en Berlijn al best wel vergaande maatregelen getroffen: de gemeente Den Haag gaat inkomenseisen stellen in de vrije huursector. Mensen die minder dan twee keer modaal verdienen, krijgen voorrang bij woningen met een bepaalde huurprijs. Het is daarmee voor het eerst dat een Nederlandse gemeente ingrijpt in de vrije sector. Wat de gemeente Den Haag hiermee wil bereiken is dat bepaalde beroepsgroepen met een modaal salaris, zoals politieagenten, leraren of verpleegkundigen, de stad niet hoeven te ontvluchten. En ook Berlijn maakte kort geleden bekend dat de huren in de vrije sector voor de komende vijf jaar bevroren worden, een “huurdeksel” aldus dagblad Trouw.

Economische voorspoed voor de één kan rampspoed voor de ander betekenen. Steeds meer steden beginnen dat aan den lijve te ondervinden en proberen een structurele oplossing te vinden, zoals in het voorbeeld van Den Haag. Maar dit is nog niet zo eenvoudig en duurt vaak langer dan wordt gedacht. En dat is vaak de kern van een issue, en van issuemanagement; een structurele aanpak om het op te lossen voor zoveel mogelijk betrokken partijen.

Wie worstelt met dit dilemma? En wie kunnen we helpen met het managen van dit maatschappelijk issue, dat in rap tempo onbeheersbaarder lijkt te worden?

#amsterdam #utrecht #rotterdam #denhaag #issuemanagement

Deel dit nieuwsbericht