Doorgaan naar artikel

Protest Agractie Nederland, #DOESLIEF campagne en Petitie Jeugdzorg genomineerd voor Issue Award 2020

Amstelveen, (16 januari 2020) –Het boerenprotest gestart door Bart Kemp (Agractie Nederland), de jeugdzorg petitie ondertekend door 140 gemeenten van wethouder Rob Jonkman (ChristenUnie, gemeente Opsterland) en de #DOESLIEF-campagne van stichting SIRE zijn genomineerd voor de Issue Award 2020. De Issue Award 2020 wordt uitgereikt aan de persoon of organisatie die in 2019 op een opvallende, effectieve manier een onderwerp maatschappelijk en politiek wist te agenderen. Volgens de vakjury, onder leiding van gedragswetenschapper Reint Jan Renes, waren deze genomineerden het afgelopen jaar de meest succesvolle initiatieven op het gebied van maatschappelijke- en politieke agendering.

Agractie Nederland– Schapenboer Bart Kemp is de initiatiefnemer van Agractie die op 1 oktober 2019 met een grootschalige demonstratie in Den Haag het issue stikstof in relatie tot Nederlandse boeren op een opvallende manier op de agenda van de politiek en de samenleving heeft weten te zetten. Door deze goed georganiseerde en gecoördineerde actie wilde Kemp met zijn organisatie sympathie en begrip voor boeren creëren, het belang van de boer voor de Nederlandse samenleving inzichtelijk maken en de kloof tussen boeren en burgers verkleinen.

#DOESLIEF – Met deze campagne spoorde stichting SIRE (Stichting Ideële Reclame) mensen aan om vriendelijker en met meer respect met elkaar om te gaan, zowel in het dagelijks leven als op social media. SIRE liet daarbij met harde cijfers zien hoe Nederlanders onaardig tegenover elkaar geworden zijn, en toonde ook voorbeelden van klein dagelijks, onaardig gedrag. De hashtag #DOESLIEF werd massaal opgepikt door (social) media en de maatschappij. De campagne heeft ertoe geleid dat de helft van Nederland in actie is gekomen, bijvoorbeeld door iemand aan te spreken, door #DOESLIEF te gebruiken of erover in gesprek te gaan met anderen.

Petitie Jeugdzorg Gemeenten – Wethouder Rob Jonkman (ChristenUnie, gemeente Opsterland) coördineerde de petitie die is opgesteld op initiatief van vijf gemeenten. In deze petitie worden de Tweede Kamer en het kabinet gevraagd om gemeenten bij te staan en meer geld beschikbaar te stellen voor jeugdzorg. De actie kreeg snel bijval en werd door 140 gemeenten ondertekend. Het kabinet start dit jaar een onderzoek naar de gemeentelijke budgetten en is van plan het jeugdzorgstelsel te wijzigen.

Jury

De vakjury van de Issue Award bestaat uit voorzitter Reint Jan Renes (lector Hogeschool van Amsterdam), Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht aan de VU), Kemal Rijken (publicist, schrijver, historicus en politicoloog), Liesbeth Breeveld (hoofd communicatie van de SER), Rob de Lange (auteur en algemeen verslaggever bij het Financieel Dagblad), Guido Rijnja (adviseur communicatiebeleid Rijksvoorlichtingsdienst) en André Manning (directeur van Logeion, de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals).

Eerder winnaars

Het afgelopen jaar ging de Issue Award naar Tim Hofman voor zijn initiatief tot een petitie voor een ruimer kinderpardon. Daarnaast kreeg Arjen Lubach een Oeuvre award met zijn programma “Zondag met Lubach” waarbij Lubach maatschappelijke issues belicht. In 2018 won onderwijsactiegroep PO in Actie de award voor de wijze van agenderen van werkdruk en salarisproblemen in het Primair Onderwijs, in 2017 ging de prijs naar Hugo Borst en Carin Gaemers voor het issue ‘Kwaliteit van ouderenzorg’. De Issue Award bestaat sinds 2011.

Uitreiking Issue Award 23 januari

De uitreiking van de Issue Award vindt plaats tijdens het Issuecongres op donderdag 23 januari 2020 om 17:00 uur in de Balie in Amsterdam. De prijs is een initiatief van communicatieadviesbureau De Issuemakers, dat op deze wijze het succesvol agenderen van maatschappelijke onderwerpen zichtbaar wil maken én belonen.
Meer informatie over de Issue Award is te vinden op www.issueaward.nl

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven