Doorgaan naar artikel

Winnaar Issue Award 2023

De winnaar van de Issue Award 2023 is Maryam Hassouni. De actrice kwam naar buiten met haar persoonlijke verhaal over racisme, seksisme en grensoverschrijdend gedrag dat ze jarenlang ervaarde in de televisiewereld en schreef haar boek ‘Wat de fak’. Ze wilde hiermee alle slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag, racisme of seksisme een stem geven en zette zo het issue succesvol op de agenda.

Issue Award

De Issue Award is in 2010 in het leven geroepen door Issuemakers om een organisatie of persoon te belonen die erin geslaagd is om op een opvallende, effectieve manier een onderwerp op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen.

Om een issue op de kaart te zetten zijn visie, passie, lef, creativiteit, vastberadenheid, doortastend handelen en een kritische blik nodig. Met het uitreiken van deze prijs wil Issuemakers laten zien dat veel mensen en organisaties vanuit een gedreven maatschappelijke betrokkenheid bezig zijn om relevante maatschappelijke issues onder de aandacht te brengen en dat zij daarin zeer succesvol kunnen zijn. De prijs wordt traditiegetrouw jaarlijks in januari uitgereikt om dergelijke succesvolle initiatieven zichtbaar te maken, te belonen en te stimuleren.

De Jury

Joris Backer

Jasper Mulder

Omar Kbiri

Mark Monsma

Marysha Molthoff

Quirine de Weerd

Winnaar Issue Award 2023

De winnaars van vorige jaren

- 2022

Eva González Pérez voor haar inzet voor de toeslagenaffaire.

De winnaar van de Issue Award 2022 is advocate Eva González Pérez. De advocate houdt zich al bijna 7 jaar bezig met de zaak, waarin ze veertig ouders bijstaat die slachtoffer zijn van de affaire.

- 2021

Organisatie Black Lives Matter NL voor het Damprotest op 1 juni.

Op 1 juni 2020 organiseerden Caitlin Schaap, Naomie Pieter, Elvin Rigters, Mitchell Esajas en Jerry Afriyie (KOZP) een Black Lives Matter NL protest op de Dam tegen institutioneel racisme in Nederland, in solidariteit met de Black Lives Matter beweging die in Amerika tot stand was gekomen.

- 2020

Agractie-voorman Bart Kemp voor het boerenprotest op 1 oktober.

De jury waardeert de grootschalige en indrukwekkende demonstratie waarmee Kemp en zijn organisatie de stikstofproblematiek in relatie tot de Nederlandse boeren op de maatschappelijke agenda hebben gezet.

- 2019

Tim Hofman voor zijn initiatief tot een petitie voor een ruimer Kinderpardon naar aanleiding van zijn #BOOS docu ‘Terug naar je eige land’.

In 2019 won Tim Hofman met zijn initiatief tot een petitie voor een ruimer Kinderpardon de Issue Award. Dit initiatief kwam voort uit de #BOOS documentaire ‘Terug naar je eige land’.

- 2018

Onderwijsactiegroep PO in Actie wegens het agenderen van de werkdruk en het salarisprobleem in het onderwijs.

‘PO in actie’, een onderwijsactiegroep die in 2017 opgericht werd op Facebook, wint in 2018 de Issue Award. De eis die ‘PO in actie’ stelt is simpel: “Een eerlijk salaris; het primair onderwijs wordt structureel onderbetaald.”

- 2017

Hugo Borst en Carin Gaemers met het Manifest Scherp op Ouderenzorg.

Met het manifest ‘Scherp op Ouderenzorg’ slepen Hugo Borst en Carin Gaemers in 2017 de Issue Award binnen.

- 2016

FNV Young & United wegens het op een succesvolle manier onder de aandacht brengen van het jeugdloon.

In 2015 wordt de Issue Award uitgereikt aan jongerenbeweging Young & United voor hun actie om het minimum jeugdloon en het reguliere wettelijke minimumloon gelijk te trekken.

- 2015

Boyan Slat met zijn initiatief The Ocean Cleanup.

Met zijn initiatief ‘The Ocean Cleanup’ wint Boyan Slat in 2015 de Issue Award. Met zijn initiatief wil Slat de vervuiling van de oceanen bespreekbaar maken.

- 2014

Quincy Gario en Pietitie.nl met de Zwarte Piet-discussie.

In 2014 ging de Issue Award naar Stichting Pietitie en ‘Roet in het Eten’. De voor- en tegenstanders van de Zwarte Piet-discussie, waar dit jaar niemand omheen kon, wonnen beide de prijs.

- 2013

Stichting Wakker Dier voor het agenderen van de problematiek rondom de Plofkip.

De jury koos in 2013 de campagne ‘Stop de plofkip’ van Stichting Wakker Dier als winnaar van de Issue Award. Het beoogde doel van deze campagne was het beëindigen van de verwerking van plofkippen door restaurantketens en A-merken.

- 2012

De pleegouders van Mauro rondom het issue jonge asielzoekers.

Met het onder de aandacht brengen van het issue ‘Jonge asielzoekers’ wonnen de ouders van Mauro Manuel in 2012 de Issue Award.

- 2011

Youp van ’t Hek en het verbeteren van de klantvriendelijkheid van helpdesks.

De Issue Award van 2011 ging naar Youp van ’t Hek voor zijn strijd in het verbeteren van klantvriendelijkheid van helpdesks. Van ’t Hek postte een tweet over het feit dat zijn zoon niet goed geholpen werd door de klantenservice van T-mobile.

- 2010

Oxfam Novib met de Groene Sint-campagne en de strijd tegen oneerlijke chocolade.

In 2010 won Oxfam Novib de Issue Award met de campagne ‘de Groene Sint en zijn actiehelden’. Het doel van deze campagne was aandacht vragen voor oneerlijke chocolade en de handel hierin.

Nieuws

Galerij

Winnaar van de Issue Award 2020: Bart Kemp (Agractie)

Winnaars van de Issue Award 2018: Onderwijsactiegroep PO in Actie

Winnaars van de Issue Award 2016: FNV Young & United

Winnaar van de Oeuvre Award 2019: Arjen Lubach

Winnaars van de Issue Award 2014: Quincy Gario en Pietitie.nl

Winnaar van de Issue Award 2010: Oxfam Novib

Winnaar Issue Award 2015: Boyan Slat

Terug naar boven