Doorgaan naar artikel

Campagne voeren voor Waterschapsverkiezingen loont

Het verkiezingsseizoen komt er weer aan. Als eerste staan op 20 maart de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen op de planning. De opkomst voor deze verkiezingen laat helaas al jaren een dalende lijn zien en is doorgaans lager dan die voor de gemeenteraad en laat staan voor de Tweede Kamer. Dit doet vermoeden dat de gemiddelde Nederlander het belang hiervan onderschat.

De aanloop naar deze verkiezingen laat wel een aantal interessante ontwikkelingen zien. Zo genieten de Waterschappen op dit moment meer aandacht dan de Provinciale Statenverkiezingen.

Ja, in de media zijn de landelijke politici, en met name de fractievoorzitters, volop campagne aan het voeren met het oog op de laatstgenoemde verkiezingen en zullen ze hun verhaal gaan doen bij de grote debatten. Hier delven vaak helaas juist de lokale initiatieven en ambities het onderspit.

De debatten op RTL en de NOS zullen hoogstwaarschijnlijk een vertekend beeld geven van wat deze politici de komende vier jaar precies voor de burger kunnen betekenen op lokaal niveau. Juist deze focus op landelijke politiek en op de meerderheid in de Eerste Kamer voor de coalitiepartijen doet af aan het belang van de Provinciale Statenverkiezing. Juist de afwegingen binnen de Provincie wat betreft infrastructuur, openbaar vervoer, cultuur, natuur en milieu, etc. kunnen veel impact op het dagelijks leven van de burger hebben. En zelfs wanneer de verkiezingen voor de huidige coalitie tegenvallen, en er voor hen een minderheid in de Eerste Kamer ontstaat is het land niet plotsklaps onbestuurbaar.

De Waterschappen hebben juist door de bredere en serieuzere kijk op klimaatveranderingen en de recente lokale gevolgen daarvan meer hearts and minds gewonnen in de afgelopen jaren. De droogte van de vorige zomer en de overstromingen van de afgelopen jaren in sommige delen van Nederland hebben mensen bewust gemaakt van de tastbare gevolgen van klimaatverandering en het noodzakelijke watermanagement waar wij hier in Nederland rekening mee moeten houden. De campagne van deze Waterschapsverkiezingen focust sterk op de bewustwording van wat de verantwoordlijkheden van de waterschappen zijn en welke impact deze op het dagelijks leven van inwoners heeft. Hierdoor is het voor veel mensen geen ver van hun bed show meer. Omdat het voortbestaan van de Waterschapsverkiezingen tien jaar geleden nog onzeker was zijn veel mensen zich vandaag de dag bewuster van de impact van de Waterschappen en slaagt hun campagne er dit jaar beter in het belang te benadrukken dan die voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven