Doorgaan naar artikel

Geef je kleding een tweede kans

Het is best wel een uitdaging; in de huidige tijd, waarin veel (kleding)winkels worstelen met de coronamaatregelen, de Week van het Tweedehands Textiel (WvTT) starten. Maar je zou het ook om kunnen keren: misschien is dit wel het moment om te kijken hoe we nog verantwoorder om kunnen gaan met kleding die niet meer gedragen wordt? En dan niet de kleding die kapot of versleten is, maar de kleding die in de kast blijft liggen omdat er een nieuwe mode is of het niet leuk meer staat. Net als dit het moment lijkt te zijn om te kijken hoe we in de toekomst duurzamer willen reizen, zou dit ook het moment moeten zijn om op een andere manier te kijken naar duurzamere kleding.

Want, schrik niet: voor het maken van bijvoorbeeld één spijkerbroek lijkt tussen de 7 en 8 duizend liter water nodig te zijn. En dan hebben we het nog niet over de chemicaliën die nodig zijn voor het verven van de broek in de juiste kleur. Het is dan ook jammer dat, uitzonderingen daargelaten, het recyclen van kleding nog niet de vlucht heeft genomen die we kennen van oud papier, plastic of elektronica. Hoewel de eerste voorzichtige stappen in de goede richting inmiddels wel al door sommige kledingfabrikanten zijn gezet.

Het is echter niet alleen de verantwoordelijkheid van de fabrikant. De oplossing van dit probleem is, zoals zo vaak, de verandering van concreet gedrag bij consumenten. Wanneer je minder vaak je kleren wast of minder kleding koopt, ben je ook al duurzamer bezig. Er is daarnaast ook een versterking van de juiste normen en waarden nodig, een verandering van “mindset” bij consumenten.

En dan komt het ineens heel dichtbij: want wat kun je zelf doen om te voorkomen dat er bijvoorbeeld een paar keer per jaar een nieuwe kledinglijn wordt geïntroduceerd om te voldoen aan de wens van de consument? Hoe zorg je ervoor dat kleding die niet meer in de mode is, in een vuilniszak belandt? Je kunt  kleding die je niet meer draagt een tweede leven geven en op die manier een steentje bijdragen aan een duurzamere samenleving. Wellicht dat een gerichte publiekscampagne daarbij kan helpen. Wij denken dat de tijd rijp is daarvoor.

Meer informatie over de Week van het Tweedehands Textiel (WvTT) en de activiteiten die deze week worden georganiseerd vind je op https://www.weekvantweedehandstextiel.nl/, een initiatief dat mede mogelijk wordt gemaakt door het Leger des Heils.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven