Doorgaan naar artikel

De plannen van milieuorganisaties voor de COP26-top in Glasgow

Op zondag 31 oktober 2021 begint de 26e VN-conferentie over klimaatverandering in Glasgow. De zogenoemde COP26-top zal delegaties van 125 landen samenbrengen om sneller actie te ondernemen om de doelstellingen van het akkoord van Parijs uit 2015 te realiseren. Naast nieuwe actieplannen, zal er ook getoetst worden hoe individuele landen gepresteerd hebben in de strijd tegen klimaatverandering. Mocht dit aandeel niet voldoen aan de norm, dan kan elk land gevraagd worden om met een nieuw, aangescherpt plan te komen. Logischerwijs ligt er veel druk op deze top. Maar of deze top veel verandering teweeg zal brengen is lastig te zeggen. Het NRC kopte op 24 oktober dat tijdens de klimaattop ‘daad en woord ver uit elkaar liggen’. Om ervoor te zorgen dat de top niet ‘verspild’ wordt, zijn ook aanhangers van diverse milieuorganisaties naar Glasgow afgereisd.

Verschillende milieuorganisaties hebben al aangekondigd dat zij op diverse manieren de aandacht van de politici willen trekken. Extinction Rebellion heeft in de aanloop naar de top toe al enkele protestacties uitgevoerd. Een groep protesteerders is bijvoorbeeld op 8 september vanaf het Parliament Square in London vertrokken op een pelgrimstocht richting Glasgow. Gehoopt wordt dat de pelgrimstocht het publiek bewuster zal maken van de klimaatcrisis en anderen zal inspireren om hun stem te voegen bij de groeiende roep om vastberaden actie van de wereldregeringen in de strijd tegen de klimaatverandering. Daarnaast beweren activisten van Extinction Rebellion dat ze de beveiliging van een Britste luchthaven hebben doorbroken. Dit deden zij uit protest tegen de uitstoot van privéjets in aanloop naar de COP26. Volgens een anoniem lid van Extinction Rebellion, zijn protestacties tijdens de top niet uit te sluiten. Dit lid, die de naam Ruth D gebruikt, stelt dat “verstoring het enige lijkt te zijn dat echt de aandacht van de regering krijgt, omdat ze er echt, echt niet van houden.

Andere milieuorganisaties, zoals Greenpeace, hebben hun pijlen ook op Glasgow gericht. Als opmaat voor de top, pleit Greenpeace voor een Europees verbod op reclame en sponsoring voor olie- en gasbedrijven. Europa moet volgens Greenpeace harder optreden tegen de fossiele brandstof industrieën, en de naamsbekendheid van deze industrieën reduceren zou al een stap in de goede richting zijn. Greenpeace trekt hierin een parallel met de tabaksindustrie, waar tenslotte ook geen reclame voor gemaakt mag worden.

Ook in Nederland wordt er met veel aandacht gekeken naar de COP26. Op 6 november wordt er door de Klimaatcrisis Coalitie, bestaande uit Oxfam Novib, Fridays for Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat, Code Rood, de Goede Zaak en TNI, een klimaatmars georganiseerd in Amsterdam. Volgens de coalitie is dit hun ‘grootste protest ooit’, maar de urgentie is dan ook hoog. Aangezien de klimaatverandering volgens de woordvoerder van de coalitie ‘veel sneller gaat dan eerder werd voorspeld’. Daarnaast blijven de Nederlandse klimaatdoelen tot nu toe te ver achter om een echte significante impact te maken op klimaatverandering. De Klimaatcoalitie wil de Nederlandse regering oproepen om nu verantwoordelijkheid te nemen en tot actie te komen met ambitieuze, eerlijke klimaatplannen. Juist de top in Glasgow is ook het moment om andere regeringen hiertoe te bewegen.

Ook Marja Minnesma vraagt extra aandacht voor klimaat met een wandeltocht – The Climate Miles, door Nederland langs plekken waar al wel actie wordt ondernomen met als uiteindelijk doel Glasgow. Zo bezochten ze in Woerden de Duurzaamheidswinkel en de meest duurzame winkel van Lidl.  Geïnteresseerden worden gevraagd om een dagje mee te lopen en met elkaar in gesprek te komen.

Verder worden deze en komende weken tal van rapporten en onderzoeken gepresenteerd om daarmee de aandacht voor klimaat te verhogen en het belang van een positief resultaat op scherp te zetten. Zo biedt de Eerlijke Bank-, Pensioen en Verzekeringswijzer samen met Milieudefensie op 2 november een klimaatrapport aan de Tweede Kamer aan, publiceert het Planbureau voor de Leefomgeving, haar Klimaat en Energieverkenning, wordt vanaf 28 oktober de Nationale Klimaatweek gehouden en wordt op 1 november op de Dag van het Klimaatakkoord een congres hieraan gewijd.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven