Doorgaan naar artikel

Maatschappelijke positionering

Het maatschappelijk positioneren van de organisatie rondom issues is een serieuze aangelegenheid geworden. Er is nauwelijks meer een zichzelf respecterende organisatie te vinden die zich niet heeft verbonden aan een onderwerp met een maatschappelijk belang. Zoals de Nederlandse Spoorwegen lezen willen bevorderen, Unilever zich uitspreekt over duurzaamheid, Tony’s Chocolonely handelt in eerlijke cacao en Wakker Dier strijdt voor de dieren in de vleesindustrie.

Een maatschappelijke positie innemen ten aanzien van een issue is, kortom, van een nice to have veranderd in een need to have. Een must, maar gelukkig vooral een kans. Want issues, mits goed gemaakt, brengen niet alleen de samenleving, maar ook de organisatie winst. Hoewel verschillende spelers daarbij verschillende belangen hebben, willen ze allemaal iets in beweging brengen en laten zien waar ze voor  staan. Alleen zeggen dat je voor een betere wereld bent, is niet meer genoeg.

Lees ook: wat is een B-Corp?

Maatschappelijk issue activeren

Wanneer een organisatie het maatschappelijk issue structureel activeert in haar commerciële communicatie, gebruikt zij dit issue om zich maatschappelijk te positioneren. Daarmee gaat de organisatie dus verder dan enkel profilering van een issue. Dit is het duidelijkst te herkennen bij one-issue organisaties die het issue vaak ook al in hun naam meedragen, zoals de Plastic Soup Foundation, Wakker Dier, Nederland Schoon of de Ouderenpartij.

Ook commerciële organisaties kunnen een maatschappelijk issue inzetten voor hun positionering. Mooie voorbeelden zijn Jumbo met Gezonde Voeding of Triodos met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hoe dichter het issue bij de eigen merkwaarden ligt,  hoe gemakkelijker dat is.

Issuemakers beschikt inmiddels over jarenlange ervaring in het ondersteunen van organisaties op het gebied van maatschappelijke positioneren. Heeft jouw organisatie ook hulp nodig? Neem dan contact met ons op!

Begrippenlijst

Terug naar boven