Doorgaan naar artikel

De wijzen uit het oosten

Issuemakers was op 26 en 27 september uitgenodigd om deel te nemen aan de internationale conferentie ‘Effective Public Communication: Better Connecting with Citizens’ van de OECD in Parijs. Centraal thema tijdens deze conferentie was de relatie tussen publiek vertrouwen en publieke communicatie. Uit OECD-onderzoek blijkt namelijk dat ruim 40% van de burgers weinig vertrouwen heeft in de eigen overheid. De manier waarop die overheid met haar burgers communiceert, is van grote invloed op (het herstellen van) dat vertrouwen. Een aantal belangrijke inzichten: zoek altijd de verbinding met burgers, betrek ze actief en geef ze een stem, luister oprecht en wees integer. En wees innovatief in de middelen die je gebruikt, zodat deze goed aansluiten bij de lokale situatie. Kortom: stel de burger centraal in je aanpak/ communicatie!

Een mooie en succesvolle case die tijdens de conferentie werd gepresenteerd, betrof de communicatie aanpak van Indonesië tijdens de Covid-19 pandemie. Het land stond voor een gigantische opgave met bijna 275 miljoen inwoners, 17.500 eilanden en 800 talen. Hoe bereik je die? En hoe overtuig je iedereen? Allereerst is er gelijk geïnvesteerd in digitale communicatie. Dat hielp, maar dat bleek nog niet genoeg te zijn. Indonesië heeft toen, naar aanleiding van eerste ervaringen in de stad Jakarta, besloten om voluit een beroep te doen op de samenleving: maatschappelijke organisaties, religieuze leiders, lokale initiatieven en heel veel vrijwilligers. En dat sloeg enorm aan.

Belangrijkste factor was dat mensen nu de informatie kregen via mensen die dichtbij hen stonden en die ze vertrouwden. Daarnaast had het een sterk mobiliserend effect. Het bestrijden van Covid-19 was niet langer alleen een zaak van de overheid en de medische sector, maar van de hele samenleving. Het werd een collectieve, enthousiaste aanpak onder het motto ‘Vaksinasi Merdeka’ oftewel ‘Vrijheid door vaccinatie’. Hierbij werd eveneens gerefereerd aan de nationale eenheid. Uiteindelijk heeft bijna 75% minimaal 1 vaccin gekregen en waren de besmettingscijfers een stuk lager dan bijv. in de Verenigde Staten. Indonesië heeft het perspectief van haar inwoners centraal gesteld, een beroep gedaan op de gezamenlijkheid en de positieve krachten en dat heeft gewerkt. Een interessant voorbeeld voor andere landen, waaronder Nederland.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven