Doorgaan naar artikel

Ontwikkeling Covid-vaccin smaakt naar meer

Ons land is net als de rest van de wereld al maanden in de bang van het coronavirus. Naast het voortdurend anticiperen op de verspreiding van het virus en het vinden en toepassen van de juiste maatregelen, is de ontwikkeling en introductie van een werkend vaccin van cruciaal belang.  

Op dit moment zijn  meerdere partijen hiermee bezig. Je vraagt je af:  waarom slaan ze niet de handen ineen om krachten te bundelen?. Wellicht is het belangrijker om op meerdere paarden tegelijk te wedden en verschillende invalshoeken en onderzoeken naast elkaar te laten lopenOp deze manier wordt zo veel mogelijk kennis en expertise benut.   

Een verheugende ontwikkeling is dat in aanloop naar de het op de markt komen van een coronavaccin ook gekozen is voor een bijzondere aanpak voor het goedkeuringsproces. Het traditionele proces waarbij farmaceuten en het Nederlands Zorginstituut zorgvuldig en soms wat traag werkten in een lineair proces van “hoor en wederhoor” heeft plaatsgemaakt voor een veel intensievere en effectievere manier van samenwerken. Tijdens de ontwikkeling van het vaccin kijkt het Zorginstituut nu als het ware al tijdens het ontwikkelingsproces mee. Dat bespaart heel veel tijd. 

Het is bekend dat het in de markt zetten  van nieuwe medicijnen in Nederland niet altijd even snel gaat. We behoren niet tot de koplopers qua snelheid in Europa. We krijgen daar soms kritiek op, terwijl de zorgvuldigheid waarmee het in Nederland gebeurt over het algemeen veel lof krijgt. Landen om ons heen weten dat wanneer in Nederland een medicijn goed is gekeurd om in de markt te worden gezetzij dit ook zonder probleem kunnen doen. Dat naast de zorgvuldigheid nu ook de snelheid op een hoger niveau ligt valt alleen maar toe te juichen.  

De nieuwe aanpak waarin veel intensiever wordt samengewerkt tussen het Nederlands Zorginstituut en farmaceutische bedrijven is een recept dat naar meer smaakt. Zo leidt een  nieuwe disruptieve aanpak ten gevolge van het uitbreken van het coronavirus wellicht tot een lange termijn verandering waar iedereen van kan profiteren.  

Issuemakers is een bureau met ruime ervaring in het maken en managen van (maatschappelijke) issues, ook op het gebied van gezondheidszorg.  Het zit in ons DNA om organisaties hierin te ondersteunen en van het juiste advies te voorzien,.   

Voor meer informatie hierover kun je contact met ons opnemen via .

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven