Doorgaan naar artikel

Week Zonder Afval

De paprika’s, de spaghetti, je limonade of de zak chips – hoewel onnodige verpakkingen bij veel supermarkten als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen zijn, blijft veel van ons eten nog steeds verpakt. Daarbij komt kijken dat het in veel delen van het land nog altijd niet goed is gesteld met de kennis van afval scheiden. Zo kopte het Noord Hollands dagblad afgelopen week nog ‘Ik dacht dat het papier bij het plastic moest, weer wat geleerd’. De verpakkingen die er op dit moment nog zijn in de winkel, komen regelmatig niet op de juiste plek terecht.

Hoewel het belangrijk is dat iedereen goed geïnformeerd is over waar je met je afval naartoe moet, begint de echte verandering van de afvalberg eigenlijk al een stap eerder: Bij de aankoop. Een Nederlander opent namelijk gemiddeld 7 nieuwe verpakkingen per dag. Deze worden allemaal ergens nieuw ingekocht. Die afvalberg is een probleem wat we met zijn allen hebben gecreëerd en we kunnen het dus ook alleen maar met zijn allen oplossen: niet alleen supermarkten en merkartikelen die het aantal verpakkingen moeten gaan verminderen en milieu-vriendelijker maken, maar ook de consument

Om de consument verder te stimuleren is de Week Zonder Afval in het leven geroepen. Een initiatief van Milieu Centraal die samen de uitdaging aan wil gaan om van 31 mei tot 6 juni zo min mogelijk afval weg te hoeven gooien. Hoe minder verpakkingen je bijvoorbeeld koopt, hoe minder afval je produceert.

Je denkt nu vast: een week boodschappen doen, zonder afval te kopen, dat gaat toch bijna niet? Niets is minder waar. Want hoewel het soms noodzakelijk lijkt dat je aankopen in de supermarkt verpakt zijn in folie, plastic of papier, is dit niet altijd het geval. Het levende bewijs hiervan is de nieuwe online supermarkt: Pieter Pot. Een supermarkt die laat zien dat je boodschappen kan doen, zonder verpakkingen te kopen. Door alles in bulk in te kopen, en in glazen potten te verkopen besparen zij eenmalige verpakkingen. Bij de volgende aankoop lever je de lege potten weer in, die daarna weer gebruikt worden. Je spaghetti, limonade en chips nu dus zonder die verpakking.

Dat er vraag is naar dit soort initiatieven blijkt uit de lange wachtlijst die er is voor de nieuwe supermarkt. Twee weken na inschrijving bij Pieter Pot in Amsterdam is je wachtlijstnummer 13249. Om mee te doen aan de Week Zonder Afval, is deze tip dus net iets te laat en moet je tot die tijd dus nog maar even opletten wat je koopt in de supermarkt, en of dit wat verpakkings-vrijer kan. Hoe je nog meer je steentje bij kan dragen gedurende de afval-vrije week, lees je op de website van Milieu Centraal.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven