Ga naar hoofdinhoud

Issue to Watch 2019: Geweld tegen hulpverleners

In januari presenteerden wij tijdens ons jaarlijkse Issuecongres het onderzoek “Issues to Watch” naar de belangrijkste issues voor 2019. Kantar Public vroeg meer dan duizend Nederlanders welke issues zij het belangrijkst vonden voor het komende jaar. Eén van de belangrijkste issues bleek het geweld tegen hulpverleners: een onderwerp dat in de eerste maanden van 2019 al veelvuldig in het nieuws kwam. Onlangs meldde de Centrale Ondernemingsraad (COR) op basis van onderzoek dat de Nationale Politie tijdens de jaarwisseling met veel meer geweld te maken hebben gehad dan uit de officiële cijfers blijkt. Volgens Rob den Besten, voorzitten van deze COR, melden veel agenten het niet wanneer ze geconfronteerd worden met geweld, omdat wordt aangenomen dat dit bij het werk hoort, of het vergrijp te licht wordt geacht om te melden.

In maart sprak minister Grapperhaus met bestuurders, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en hulpverleners om hun ervaringen te vernemen en aanvullende maatregelen of ideeën over een veiligere jaarwisseling met elkaar te bespreken. De opbrengsten van de bijeenkomsten worden besproken in het kabinet en verwerkt in een brief aan de Tweede Kamer over de jaarwisseling.

Wat ons betreft blijft dit niet alleen bij maatregelen tijdens het nieuwjaarsfeest – een feest dat voor velen alles behalve een feestje is – maar worden deze maatregelen breder getrokken. Want ook wanneer er geen aanleiding is voor overmatig drankgebruik worden hulpverleners steeds vaker uitgescholden, bespuugd of fysiek mishandeld. Een voorbeeld daarvan is de melding die de Nederlandse Vereniging van Dokterassistenten (NVDA) deze maand deed. Ongeveer twee op de drie doktersassistenten kreeg – volgens een eigen onderzoek – de afgelopen twee jaar te maken met geweld.

Het issue agenderen
De onderzoeken van de COR en NVDA bieden een stevige basis voor het agenderen van dit issue: de confronterende cijfers liegen er niet om. De NVDA zet het onderwerp op de politieke agenda en Den Besten, voorzitter van de ondernemingsraad van de politie is niet bang om hierover in heldere taal stevig stelling te nemen in de landelijke media: “Dit moet afgelopen zijn. Volgens mij moeten we dit echt niet willen met elkaar”. Ook roept Den Besten de verantwoordelijke ministers, de korpschef, de politiek en hulpverleners op om zelf maatregelen te nemen.

Het issue wordt door deze partijen op de agenda gezet en ook de emotie wordt duidelijk gevoeld. Maar de volgende belangrijke stap om dit issue daadwerkelijk aan te pakken, laat nu nog op zich wachten. Het is nog niet duidelijk wat het handelingsperspectief is voor de hulpverleners. Hopelijk komen die voort uit de gesprekken met minister Grapperhaus, zodat dit issue breder aangepakt kan worden.   

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Back To Top