Doorgaan naar artikel

Betaalbaarheid van de zorg wordt volgens Nederlanders belangrijkste issue van 2019

Nederlanders vinden de betaalbaarheid van de zorg het belangrijkste issue voor 2019. Dit issue wordt gevolgd door respectievelijk de kwaliteit van de zorg en geweld op straat tegen hulpverleners. Deze drie issue laten andere maatschappelijke issues als toekomst van Europa (4), armoede in Nederland (5) en de gevolgen van klimaatverandering (9) achter zich. Dit bleek uit het Issues-to-Watch Onderzoek 2019 dat Kantar Public samen met De Issuemakers heeft uitgevoerd. Daarbij werd aan de Nederlandse bevolking gevraagd wat zij verwachten dat voor henzelf het belangrijkste issue gaat worden het aankomende jaar. 

De Top 10 lijst ziet er als volgt uit:

  1. Betaalbaarheid van de zorg
  2. Kwaliteit van de zorg
  3. Geweld op straat/tegen hulpverleners
  4. Toekomst van Europa (denk Brexit)
  5. Armoede in Nederland
  6. Kosten van eerste levensonderhoud
  7. Asociaal gedrag en gebrek aan tolerantie
  8. Vervuiling van de zeeën/plastic Soup
  9. Gevolgen van klimaatverandering
  10. Milieu en duurzaamheid

Opvallend aan de onderzoeksresultaten is de hoge notering van zorg gerelateerde issues bij alle bevolkingsgroepen. Betaalbaarheid van de zorg speelt echter vooral bij hoogopgeleiden, terwijl de laagopgeleiden zicht vooral zorgen maken over de kwaliteit van de zorg. Ook geven de laagopgeleiden aan terrorisme, asociaal gedrag en gebrek aan tolerantie belangrijk te vinden, terwijl de hoogopgeleiden zich eerder druk maken over de toekomst van Europa, de gevolgen van de klimaatverandering en de vervuiling van de zee met plastic soep.
Tenslotte valt ook op dat issues als koloniaal verleden, toenemend toerisme, burgerschapskunde en afpersing van bestuurders nauwelijks genoemd worden. 

Hoge notering voor zorg

Deze hoge notering voor zorg sluit aan bij het onderzoek dat Kantar Public en De Issuemakers eind 2018 hebben uitgevoerd naar het issue dat Nederlanders in 2018 het meest belangrijk hebben gevonden. Uit dit onderzoek bleek dat de Nederlandse bevolking de ‘faillissementen van ziekenhuizen’ het belangrijkste issue van 2018 vonden.

Issues van belang voor de samenleving

In het Issues-to-Watch onderzoek kregen de respondenten ook de vraag voorgelegd welke issues volgens hen voor de samenleving het belangrijkste gaan worden. Dan staat geweld op straat en tegen hulpverleners bovenaan, gevolgd door de toekomst van Europa en de betaalbaarheid van de zorg. Opvallend is dat issues als armoede in Nederland, kosten van het eerste levensonderhoud en de kloof tussen arm en rijk dan uit de top 15 vallen en issues terrorisme, inkomenszekerheid, gaswinning in Groningen, het belastingstelsel en gezonde lucht c.q. fijnstof dan in de top 15 terecht komen. Hier blijkt een groot verschil tussen de Randstad en de rest van Nederland. Bij beide groepen staat CO2 en opwarming van de aarde in de top 5. De Randstad rekent terrorisme, asociaal gedrag en gebrek aan tolerantie, de uitbreiding van Schiphol/Lelystad Airport en de verkeersveiligheid en veiligheid op het spoor tot de belangrijkste maatschappelijke issues terwijl het bij de rest van Nederland vooral gaat om de betaalbaarheid van de zorg, de toekomst van Europa en het lerarentekort.

Over het onderzoek

Issues-to-Watch 2019 is gebaseerd op een onderzoek onder 1064 respondenten, die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. In totaal zijn er 142 issues voorgelegd aan de respondenten. Zij konden vervolgens aangeven welke issues, volgens hen, de belangrijkste issues van 2019 worden. Het Issue-to-Watch wordt vanaf dit jaar jaarlijks uitgevoerd aan het begin van het jaar.

Wil je de onderzoeksresultaten van Issues-to-Watch 2019 inzien? Laat dan hieronder je naam en email-adres achter en je krijgt hem direct in je mail.

[email-download-link namefield=”YES” id=”2″]

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven