Doorgaan naar artikel

‘Betaalbaarheid van de zorg’ moet opnieuw belangrijkste onderwerp van het jaar worden

Net als in 2019, moet ‘betaalbaarheid van de zorg’ het belangrijkste issue van dit jaar worden als het aan Nederland ligt. En net als vorig jaar staan ‘geweld op straat’ en ‘kwaliteit van de zorg’ in de top drie. Dit blijkt uit het Issues to Watch 2020 onderzoek  van De Issuemakers, uitgevoerd in samenwerking met Kantar. Aan de Nederlandse bevolking is gevraagd welk onderwerp het belangrijkste issue van 2020 zou moeten worden.

Behalve aandacht voor de zorg valt op dat issues rondom asociaal gedrag erg leven. Geweld op straat geweld tegen hulpverleners, gebrek aan tolerantie en verharding van de samenleving komen allemaal terug in de top 6. Het grootste verschil met vorig jaar: de toekomst van Europa valt van een plek in de top 4 nu buiten de top 30. Vermoedelijk wegens de duidelijkheid die er inmiddels is over de Brexit én omdat de Europese verkiezingen inmiddels achter ons liggen. Daarnaast wordt ‘plastic soep’ opvallend minder genoemd dan vorig jaar.

Nieuwkomers voor 2020 zijn onderwerpen die de afgelopen maanden volop media-aandacht hebben gekregen, zoals het lerarentekort, opwarming van de aarde, stikstof en immigratie. “Het wordt interessant om te zien hoe politieke partijen, met verkiezingen wachtend op ons in maart 2020, aandacht aan deze onderwerpen gaan besteden in hun partijprogramma’s.”, aldus Mayke van Keep, partner bij communicatiebureau De Issuemakers.

Verschillen regio en leeftijd
Nederland is eensgezind over het belang van de zorg, maar er zijn ook regionale verschillen waarneembaar. In het noorden (Groningen, Friesland, Drenthe) worden vergrijzing en de aanscherping van het strafrecht als top-5 issues genoemd, in tegenstelling tot de rest van Nederland. Opvallend is ook dat ‘opwarming van de aarde’ alleen in de Randstad en in regio Oost (Overijssel, Gelderland, Flevoland) terugkomt in de top 5 en andere onderwerpen de voorkeur krijgen in Noord en Zuid.

Verschillen zien we ook tussen generaties. Het lerarentekort wordt belangrijk gevonden door de 18-34 jarigen en 70-plussers, maar zien we niet terug in de top-5 van de tussenliggende groep. Immigratie wordt alleen door de 18-34 jarigen als top-5 onderwerp benoemd.

Niet belangrijk?
Ook interessant is de onderkant van de lijst. De onderwerpen woekerpolissen, het schoonheidsideaal voor vrouwen en jongeren, gemengde huwelijken, toenemend toerisme en de rol en richting van de publieke omroep krijgen -soms verrassend- amper stemmen. Ieder onderwerp is regelmatig besproken in de dagbladen en talkshows, maar voor het grote publiek zijn het onderwerpen met lagere urgentie.

Over het onderzoek
Issues-to-Watch 2020 is gebaseerd op een onderzoek onder 852 respondenten, die representatief zijn voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. In totaal zijn er 135 issues voorgelegd aan de respondenten, waarbij zij maximaal tien onderwerpen konden aanvinken waarvan zij vonden dat deze meer aandacht moeten krijgen in 2020. Dit is de tweede jaar dat het onderzoek is uitgevoerd.

 

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven