Doorgaan naar artikel

De verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben nog geen nieuwe regering opgeleverd. Intussen kijken we al vooruit naar de volgende verkiezingen: die voor het Europese Parlement.

Deze Europese verkiezingen zijn door velen al bestempeld als de belangrijkste Europese verkiezingen ooit. Het valt niet te ontkennen dat de uitslag een grote invloed gaat hebben op het Europees beleid en daarmee ook op het Nederlandse beleid. In Nederland heeft de overwinning van de PVV bij de verkiezing in november vorig jaar laten zien dat rechts-radicaal aan invloed wint. Dit wordt geëchood in de overwinningen van rechts in Italië, Finland en Zweden. In België, Duitsland, Frankrijk, Portugal en Oostenrijk zijn de rechts-radicale partijen gestegen in de peilingen. Op dit moment wordt voorspeld dat eurosceptische partijen een kwart van de zetels in het Europees Parlement kunnen halen.

De Europese Unie raakt bijna ieder onderwerp in het dagelijks leven van Nederlanders, van migratie, milieu en handel tot voedselveiligheid, energie en cultuur. Het is voor Nederlanders dan ook belangrijk om de stem te laten horen. Dit jaar heeft Nederland 31 zetels van het Europese Parlement te verdelen, twee meer dan in voorgaande jaren doordat er 15 zetels in het parlement zijn bijgekomen. Vorige maand bleek uit een enquête van Ipsos I&O dat 25 procent van de Nederlandse kiezers die op 6 juni willen stemmen, van plan zijn hun stem uit te brengen op PVV. Dit zou resulteren in negen zetels voor de partij; bij de vorige verkiezingen had de partij er nul. Volgens de peiling zou GroenLinks-PvdA de tweede partij worden, vergelijkbaar met hun huidige positie in de Tweede Kamer. Deze laatste partij heeft het conceptverkiezingsprogramma al uitgegeven.

Immigratie is het belangrijkste onderwerp van de komende verkiezingen volgens Nederlanders. Hier kunnen de rechts-radicale partijen vooral veel invloed gaan uitoefenen. Deze Europese verkiezingen zijn dit jaar extra belangrijk vanwege de oorlog in Oekraïne. Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen ziet veiligheid en defensie als een van de belangrijkste prioriteiten voor de Europese Unie. Volgens haar moeten de defensie-uitgaven omhoog.
Het thema klimaatverandering is voor Nederlanders het derde onderwerp voor de komende verkiezingen. Dit zal extra duidelijk op de agenda worden gezet door de recente overwinning van de zogenaamde ‘Klimaseniorinnen’ in Zwitserland, die met succes de Zwitserse regering aanklaagde bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor het schenden van de mensenrechten door het voeren van een laks klimaatbeleid. De effecten van deze uitspraak zijn nog niet duidelijk op de rest van de lidstaten.

Omdat de Europese verkiezingen zo belangrijk zijn voor Nederlandse organisaties organiseren we een bijeenkomst om hier verder over te praten bij Issuemakers. We nodigen jullie hiervoor graag uit. Mocht je geïnteresseerd zijn, opgeven kan nu al, de datum komt later. Meld je hier aan!

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven