Doorgaan naar artikel

Mayke van Keep, managing partner bij Issuemakers, is twaalf jaar betrokken bij de Nationale Denktank (NDT). De NDT is een stichting die jongeren loslaat op actuele maatschappelijke vraagstukken. Jaarlijks gaan twintig ambitieuze vers MBO-, HBO- en WO- afgestudeerden aan de slag met het vinden van creatieve, toepasbare oplossingen.

  1. Twaalf jaar bij de Denktank?

“Ja de Denktank bestaat inmiddels 19 jaar dus wij zijn er vrij snel ingesprongen. We kenden iemand die in het bestuur zat en die vroeg of we wilden meewerken. De eerste behoefte was om de pers te benaderen. Inmiddels is Issuemakers partner van de Denktank, samen met onder meer McKinsey, AEF, Metabolic, IJsfontein en Motivaction. We denken mee over relevante maatschappelijke vraagstukken en helpen de denktankers met het agenderen van hun oplossingen. Dat doen we door adviseurs te leveren die helpen met kennissessies, spreekuren en klankborden.”

  1. Waarom steunt IM de denktank?

“Omdat we het belangrijk vinden om met de nieuwe generatie mee te denken. De Nationale Denktank laat het frisse geluid van jongeren horen en kiest ook altijd heel actuele maatschappelijke thema’s om te behandelen. Dit sluit perfect aan bij het issuedenken van ons bureau. Het gaat elk jaar over een issue dat ertoe doet en we vinden het leuk om jongeren te ondersteunen die aan de slag gaan met maatschappelijke issues. Dus we doen dat pro bono.”

  1. Wat staat er dit jaar op het programma?

“De komende drie jaar richt de Nationale Denktank zich op de vraag hoe Nederland tot een circulaire maatschappij – in brede zin – kan komen.”

  1. Waar ben je in die twaalf jaar het meest trots op?

“Dat we dit alweer zoveel jaar doen en dat we ons, ondanks de wisselingen in ons medewerkersbestand, blijven inzetten voor de Nationale Denktank. In plaats van het genereren van publiciteit voor de uitkomsten van de Denktank, leren we ze over Issuedenken, hoe krijg je aandacht voor je boodschap in de media en politiek. Het belang van issues wordt steeds groter, ook binnen de Nationale Denktank.”

  1. Wat zie je als volgende stap?

“Ik hoop dat de Nationale Denktank zich verder gaat ontwikkelen bij het in kaart brengen van de maatschappelijke impact die ze hebben. Die impact is groot, maar lastig in cijfers te vatten. De denkkracht van jongeren heeft grote waarde. Ze hebben een andere manier van denken, een andere manier van aanpakken. Als je dat inzichtelijk kunt maken, kan de NDT zich nog beter op de kaart zetten.”

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven