Doorgaan naar artikel

Wat corona ons heeft geleerd

We zijn bezig met de laatste dagen van een bewogen jaar. Een jaar waarin het coronavirus onze samenleving inmiddels al driekwart jaar in een ijzeren greep heeft. Een jaar waarin communicatie als cruciaal beroep werd gekenmerkt. En een jaar waarin we onszelf opnieuw hebben ontdekt en uit hebben gevonden. En dat ging met vallen en opstaan, ook bij de Issuemakers.

Het is ook de tijd van reflectie, terugkijken en de tijd van lijstjes. En daar doen we voor deze ene keer aan mee. We hebben alle Issuemakers gevraagd wat hun het meest bij zal blijven van het afgelopen jaar. Deze, soms persoonlijke, observaties hebben we op een rijtje gezet en delen we graag:

  • Tijd lijkt een nieuwe dimensie te hebben gekregen: geen reistijd, geen volle treinen en trams, geen files. Dus meer effectieve werktijd. De balans tussen werk en privé was soms een beetje zoek maar creëerde ook veel rust. We hebben allemaal geleerd om onze tijd opnieuw in te delen. Niemand die zich bezwaard voelt om tijdens de werkdag één of twee wasjes te doen, de kinderen aandacht te geven of de boodschappen te halen.  En ook de rat-race aan het einde van de dag of de week lijkt wordt anders ervaren.
  • Gezondheid van lichaam en geest heeft een boost gekregen. Natuurlijk, het werk ging door maar we hebben allemaal meer tijd gekregen voor en genomen om te gaan sporten (wielrennen, hardlopen en wandelen werden het meest genoemd). Vaak met vrienden, soms alleen of met collega Issuemakers. In plaats van tegenover elkaar op een kantoor, treffen we elkaar veel vaker buiten in de natuur.
  • Aandacht voor onszelf en anderen. Familie, gezin, vrienden en collega’s stegen op de aandachtsladder. Spontaan en gepland en zowel offline als online, wanneer het nodig was.
  • Er was meer tijd en energie voor creativiteit; sommige Issuemakers zijn gaan tekenen en schilderen of hebben de tijd gebruikt om een nieuwe taal te leren. En ook op het werk hebben we onze creativiteit op een nieuwe, misschien wel veel effectievere manier ingezet. In toenemende mate met de hulp van digitale middelen als MURAL en MIRO
  • Plaats en ruimte veranderden: ons nieuw ingerichte kantoor werd op een andere manier gebruikt, en noodgedwongen steeds vaker ingeruild voor een thuisomgeving. Voor sommige van ons was dat een blessing in disguise, bij anderen kwamen de muren en het beeldscherm soms letterlijk op ze af. Stilte kun je alleen maar waarderen wanneer je ook chaos en hectiek van dichtbij ervaart.

We hebben veel geleerd. Voor de korte termijn en wellicht ook voor de langere termijn. Een andere manier van werken lijkt de nieuwe werkelijkheid  te worden. We zijn benieuwd naar hoe jullie daar mee omgaan en luisteren graag naar goede ideeën om deze nieuwe werkelijkheid nog beter in te vullen.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven