Doorgaan naar artikel

‘Ja’ wint bij referendum in Arnhem

Op 30 november 2016 ging Arnhem naar de stembus voor een referendum over Stadsblokken-Meinerswijk. Er bestonden al jaren plannen om dat gebied aan de zuidelijke Rijnoever op te knappen. Gedurende het planvormingstraject stond er een groep Arnhemse burgers op die zich uitsprak tegen onderdelen van het plan. Er zou onvoldoende rekening gehouden zijn met de wensen van betrokken burgers, zo luidde de kritiek.

Een belangrijke belanghebbende partij in deze discussie was KondorWessels Projecten (KWP). Als eigenaar van een groot deel van het betreffende gebied werd zij al snel lijdend voorwerp in de discussie. Hoewel KWP het ontwikkelplan niet had gemaakt, stond zij er wel achter en was zij bereid om het in samenspraak met andere belanghebbenden uit te voeren. Dit maakte dat de verontruste burgers zich niet alleen tegen de gemeente, maar ook tegen de intenties van KWP uitspraken. Geconfronteerd met een referendum en protest van burgers, schakelde KWP de Issuemakers in voor advies over het communicatie- en lobbytraject richting het referendum. De campagne die daaruit volgde werd een succes: op 30 november stemde een ruime meerderheid van de Arnhemmers ‘ja’ bij het referendum en dus vóór het plan.

De Issuemakers is trots op dit resultaat. In tijden waarin de anti-stem vaak de bovenhand lijkt te hebben bij referenda, is er samen met KWP en Arnhemmers een winnende campagne opgetuigd. Gefeliciteerd Arnhem! Op naar het grootste Uiterwaardenpark van Europa!

Wilt u ook advies over omgevingscommunicatie, gemeentelijke lobby of referendaproblematiek? Neem dan contact op met De Issuemakers:  of +31 (0)20 3455088.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven