Doorgaan naar artikel
Afbeelding1
INTRODUCTIE POLITIEKE UPDATE

Het zijn hectische tijden voor de democratie: de VS heeft net de verkiezingen achter de rug en in Nederland mogen we al over negen weken naar het stemhokje. Een belangrijk moment dat voor alle organisaties directe implicaties kan hebben, vandaar dat Issuemakers je vanaf dit moment elke week een politieke update zal sturen om je op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Hoewel de coronapandemie en de overheidsmaatregelen een grote rol zullen spelen in de partijprogramma’s, zal dit niet het enige belangrijke aspect zijn van de komende verkiezingen. Het debacle over de kinderopvangtoeslagen en het functioneren van de uitvoerende overheid zal zeker zo’n belangrijke rolspelen.

De gebeurtenissen lijken de laatste tijd over elkaar heen te vallen. Het Kabinet-Rutte III is gevallen. Minister Wiebes heeft zijn functie per direct geheel neergelegd. Lodewijk Asscher heeft zijn lijsttrekkerschap opgezegd. Maandagmiddag is Lilliane Ploumen als lijsttrekker van PvdA voorgesteld. Kortom, zo dichtbij de verkiezingen zijn er nog veel gebeurtenissen die de uitslag wezenlijk kunnen veranderen.

Op dinsdag 19 januari voert de regering een debat in de Tweede Kamer over het aftreden van het kabinet. De Tweede Kamer zal de komende dagen een lijst opstellen met controversiële onderwerpen, die pas door het nieuwe kabinet zullen worden behandeld. De verschillende fracties zijn op dit moment hun lijstjes in orde aan het maken, maar de verwachting is dat niet veel als controversieel aangemerkt zal worden. Bij de eerste vaste Kamercommissies is al aangegeven dat eigenlijk alle onderwerpen door zullen gaan; zo is de omgevingswet niet controversieel verklaard, omdat een snelle invoering gewenst is.

Dat er nog veel zal gebeuren in het politieke landschap lijkt duidelijk te zijn. Deze politieke ontwikkelingen en de consequenties hiervan zullen in algemene termen in de komende nieuwsbrieven beschreven worden. Wij nodigen u ook uit om specifieke vragen over uw

organisatie of issue te stellen zodat wij u directer advies kunnen verschaffen. Verderop in deze update geven we een overzicht van de laatste peilingen, stellen we alvast wat kandidaten aan je voor en hebben we wat belangrijke data voor de verkiezingen en de vorming van een nieuw kabinet opgesomd. In de volgende updates vullen we dit verder voor je aan en worden ook de partijprogramma’s van de grotere partijen besproken.

Mocht je vragen hebben of meer informatie willen, dan horen we het graag!

POLITIEKE FLUCTIATIES

Peilingen: Wat is de stand deze week?

Afbeelding2

In de oranje balk zie je de huidige peilingen van 14 januari 2021. In de blauwe balk de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer. Volgende week kan dit er zo maar anders uitzien, aangezien deze peilingen nog van voor de val van het kabinet zijn. Houd daarom zeker de nieuwsbrief van volgende week in de gaten!

bron: Frontbencher, Kantar Public

WIE STAAN ER OP DE KIESLIJST?

Lilianne Ploumen

(#1 Kandidatenlijst PvdA)

Geboren: Maastricht, 12 juli 1962
Woonplaats: Amsterdam
Opleiding: Maatschappijgeschiedenis,
Erasmus Universiteit Rotterdam
Functies: Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (november 2012 – oktober 2017), Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal (sinds maart 2017), Waarnemend fractievoorzitter PvdA Tweede Kamer der Staten-Generaal (sinds januari 2021).

Sophie Hermans

(#3 Kandidatenlijst VVD)

Geboren: Nijmegen, 1 mei 1981
Woonplaats: Amsterdam
Opleiding: Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, Internationale Betrekkingen en Economie aan San Francisco State University
Functies: Politiek assistent van Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst (november 2012 – januari 2015), politiek assistent van Mark Rutte, minister-president (januari 2014 – maart 2017), Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal (sinds maart 2017)

Jan Paternotte

(#4 Kandidatenlijst D66)

Geboren: ‘s-Hertogenbosch, 26 februari 1984
Woonplaats: Leiden
Opleiding: International Relations aan de Universiteit van Amsterdam, European Union Law aan Universiteit van Amsterdam
Functies: Lid gemeenteraad van Amsterdam (maart 2010 – april 2017), Senior adviseur en dagvoorzitter &Maes Amsterdam (november 2012 – april 2017), Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal (sinds maart 2017)

Mahir Alkaya

(#5 Kandidatenlijst SP)

Geboren: Amsterdam, 6 juli 1988
Woonplaats: Amsterdam
Opleiding: Industrial Design Engineering aan TU Delft, Strategic Product Design aan TU Delft
Functies: Gedetacheerd beleidsambtenaar internationaal ondernemerschap en economische diplomatie, ministerie van Buitenlandse Zaken (juni 2013 – december 2013), Buitengewoon lid bestuurscommissie, stadsdeel Amsterdam-Nieuw West (maart 2014 – januari 2018), Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal (sinds januari 2018)

PLANNING EN BIJEENKOMSTEN

1 februari: elke partij moet de kandidatenlijst (en overige documenten) inleveren

12 februari – 22 maart: krokus en verkiezingsreces van de Tweede Kamer

15, 16 en 17 maart: verkiezingen

18 maart: er wordt mogelijk een verkenner benoemd. Een verkenner gaat verschillende coalitiemogelijkheden onderzoeken.

Mei (of later): er wordt een kabinetsinformateur aangesteld. De informateur begeleidt de onderhandelingen van een specifieke coalitie.

Augustus (of later): er wordt een kabinetsformateur aangesteld. Een formateur regelt de portefeuilleverdeling en de verschillende kabinetsposities. Hierna wordt het regeerakkoord opgesteld.

September (of later): het nieuwe kabinet wordt gevormd

15 september: Prinsjesdag (hopelijk dit jaar weer met veel mooie hoedjes) waar de begrotingen voor 2022 wordt gepresenteerd.

ISSUEMAKERS.NL

Bij communicatieadviesbureau Issuemakers adviseren en ondersteunen we organisaties die maatschappelijke impact hebben of willen maken. Dit doen we door voor hen maatschappelijke en politieke issues te monitoren, te managen en te maken. In onze adviezen, campagnes, lobbytrajecten en strategieën zijn verschillende disciplines verwerkt, zoals: Public Relations, Public Affairs, Stakeholdermanagement, Reputatiemanagement, Corporate Communicatie en Crisiscommunicatie.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven