Doorgaan naar artikel
ONTWIKKELINGEN

Na acht nieuwsbrieven, is het moment dan eindelijk aangebroken. Vanaf gisteren is het mogelijk om een stem uit te brengen op de gewenste partij. Hoewel deze nieuwsbrief nog stil zal staan bij de gebeurtenissen van de afgelopen week, zal de focus vooral liggen op de komende periode. Dit zal de nodige speculatie bevatten, wat indicatief is voor de periode waarin we ons bevinden

Laatste loodjes van de campagne

  • De afgelopen periode stond in het thema van debatten, die vaak op het scherpst van de snede werden gevoerd. Er waren regelmatig botsingen tussen partijen en lijsttrekkers, waardoor het optreden bij het Jeugdjournaal van de lijsttrekkers van de grootste partijen een voor sommigen welkome pauze van de tegenstellingen was. De lijsttrekkers bevestigden dat ze elkaar zeker wel aardig vinden, ondanks dat ze het niet altijd met elkaar eens waren. Dat is een fijne gedachte na een intense periode.
  • In het debat gisteravond van EenVandaag ging het er tussen Lilianne Ploumen (PvdA) en Wopke Hoekstra (CDA) hard aan toe. Ploumen noemde de voorstellen van Hoekstra meerdere keren asociaal en Hoekstra had harde kritiek op de plannen van de PvdA voor lastenverhoging in het bedrijfsleven. Het debat tussen Sigrid Kaag (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) ging een stuk rustiger. Klaver vroeg om steun voor het terugdraaien van het kappen van honderden eeuwenoude bomen bij Amelisweerd en Kaag viel Klaver op haar beurt aan op het besluit van GroenLinks om bij de vorige formatie af te haken. In het debat tussen Geert Wilders (PVV) en Mark Rutte (VVD) zat weinig verrassing: Rutte vroeg Wilders terug te komen op zijn uitspraken over minder Marokkanen en Wilders probeerde Rutte vast te leggen op aantallen vluchtelingen die in Nederland worden toegelaten.
  • Nu de campagnes bijna voorbij zijn, wordt er volop geanalyseerd. Rutte probeert energie uit te stralen en dat lukt het beste tegen Wilders. Wilders zet zichzelf neer als een stabiele rechtste factor die wil regeren en dus ook steeds meer aanwezig is. Hoekstra’s campagne gaat wat moeizamer en hij reageert vooral op eerdere uitspraken zoals de plannen voor verkorting van de WW. Kaag hamert op nieuwe leiderschap en profileert zich als het alternatief voor Rutte.

Formatiepraat

  • Het campagnevoeren is bijna afgelopen en over twee dagen kunnen we gaan nadenken over de formatie, iets waar zoals altijd veel over te doen is. Zo werd opnieuw duidelijk in het debat van het Zuiden dat geen van de huidige politieke partijen met de PVV wil praten over een eventuele formatie. Rutte loopt al vooruit op de winst van de VVD met een formatieplan, dat door de rest van de partijen als een campagnetruc wordt weggezet. Hij wil dat de formatie in tweeën wordt geknipt zodat het Nationale Herstelplan eerst kan worden besproken, waarna de rest van de punten zouden worden besproken.
  • Naast de VVD is GroenLinks ook al concreet bezig met de formatie. Jesse Klaver lobbyde actief voor een linke coalitie met D66, PvdA en SP, en nummer twee, Corinne Ellemeet, is bezig met een formatiewerkgroep om de partij voor te bereiden op de komende periode. Ook de andere partijen zijn zich aan het voorbereiden.
  • Het valt op dat D66 begonnen is aan een eindsprint. Waar hierboven werd vermeld dat Kaag zich probeert op te stellen als een alternatief voor de drie rechtse partijen, lijkt deze strategie zijn vruchten af te werpen. Volgens de laatste peiling van I&O Research is de partij het CDA voorbij. Het Bandwagon-effect is volgens deze peiling ingezet. Echter is Maurice de Hond een andere mening toegedaan. Het blijft gissen.
  • Nu de formatie steeds dichterbij komt, begint het op te vallen dat sommige partijen enorm in trek zijn. Zo was in de uitzending van Pauw de ChristenUnie overduidelijk aan het flirten met de SP, om de SP over te halen zich bij de huidige coalitie aan te sluiten met de opmerking dat de partij weinig hoeft in te leveren en veel wint.

Formatiebijeenkomst

Op woensdag 24 maart organiseert Issuemakers een bijeenkomst met de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BVPA) en Logeion over de formatie. Mocht u hierin interesse hebben, onderaan de brief kunt u zich inschrijven. Bij dit evenement zullen Fred Teeven, Arco Timmermans, Saskia Ter Kuile en Tim Masselink spreken over hoe een kabinetsformatie verloopt, wat interessant is voor communicatie en public affairs professionals.

Stem op een vrouw

In een eerdere nieuwsbrief hebben we al aandacht besteed aan het aantal vrouwelijke lijsttrekkers. In deze nieuwsbrief willen we graag uw aandacht vragen voor een initiatief om meer vrouwen in de Tweede Kamer te krijgen. De website Stem op een Vrouw heeft als missie om het op dit moment lage percentage van 31 procent vrouwen in de Tweede Kamer, naar 50 procent te krijgen. In dit kader zal onderaan de nieuwsbrief deze keer de focus liggen op prominente vrouwen die een kans hebben om in de Tweede Kamer te komen. Hopelijk help je ons dit initiatief te steunen.

POLITIEKE FLUCTUATIES

Peilingen: wat zijn de laatste updates?

Afbeelding1

In de oranje balk zie je de laatste peilingen (15 maart 2021). In de blauwe balk de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer. Vergeleken met de peilingen van vorige week zijn er een aantal kleine schommelingen. VVD is vergeleken met vorige week een aantal zetels kwijt, en D66 heeft er een aantal zetels bij. Daarnaast hebben de overige partijen in de peiling nu samen 8 zetels: Ja21 heeft er 2, Volt heeft er 4, en BIJ1 en BBB hebben er beide 1.
Bron: I&O Research

WIE STAAN ER OP DE KIESLIJST?

Zoals vermeld deze week een uitgebreide versie, met aandacht voor vrouwen die een kans maken om in de Tweede Kamer te komen. De keuze is gebaseerd op de I&O peilingen van gisteren (15 maart). Vrouwen die op de kieslijst staan maar volgens de peilingen net buiten een plek in de Kamer vallen, kunnen door middel van voorkeursstemmen toch in de Tweede Kamer komen. Hieronder vind je per partij de vrouw waar je op zou kunnen stemmen om haar in de Kamer te krijgen. Op naar een gelijk aantal mannen en vrouwen in de Tweede Kamer!

Kelly Regterschot (#36 Kandidatenlijst VVD) 
Geboren: 22 februari 1975, Heerlen
Woonplaats: Landgraaf
Opleiding: Ruimtelijke ordening en planologie, Hogere Technische school Utrecht, Economische Geografie (Sociale Geografie), Universiteit Utrecht, Post-HBO Nederlandse opleiding voor vastgoedmanagement, Fontys Hogeschool
Functies: Directeur IBA (Internationale Bauaustellung) Parkstad (2017-2019)
Kwartiermaker ‘Filmhuis De Spiegel’ in Heerlen (2019-2019)
Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal (2019 – heden)

Nicole Moinet (#23 Kandidatenlijst PVV) 
Woonplaats: Purmerend
Functies: Gemeenteraadslid PVV Purmerend (2018 – heden)

Jorien Wuite (#20 Kandidatenlijst D66) 
Geboren: 6 december 1964, Den Haag
Woonplaats: Sint Maarten
Opleiding: Management Consultancy, Sioo, Public Management, Open Universiteit, Public Health, Erasmus Universiteit Rotterdam
Functies: Secretaris-generaal ministerie van Onderwijs, Cultuur, Jeugd- en Sportzaken van Sint Maarten (2020-2020)
Strategisch adviseur regering van Sint Maarten (2020-heden)

Wytske Postma (#19 Kandidatenlijst CDA) 
Geboren: 16 april 1977, Hoorn
Woonplaats: Den Haag
Opleiding: International Business
Functies: Eigenaar/senior adviseur De Lobby, training en advies (2018-2019)
Associate partner/senior adviseur Hofstaten Public Affairs (2019-2019)
Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal (2019-heden)

Kirsten van den Hul (#12 Kandidatenlijst PvdA) 
Geboren: 18 augustus 1976, Deventer
Woonplaats: Den Haag
Opleiding: Master East European Studies, UvA, Modern Standard Arabic, Université de Tunis El Manar
Functies: Columniste Algemene Dagblad (2011-2015)
Columniste dagblad “Trouw” (2015-2016)
Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal (2017-heden)

Laura Vissenberg (#14 Kandidatenlijst GroenLinks) 
Geboren: 1984, Eindhoven
Woonplaats: Amsterdam
Opleiding: Geschiedenis, Universiteit van Amsterdam, Algemene Economie, Universiteit van Amsterdam
Functies: BoFEB Trainee Ministerie van Economische Zaken (2010-2011)
Beleidsmedewerker en politiek adviseur GroenLinks (2012-2015)
Adviseur kabinet burgemeester Amsterdam (2016-2020)

Sunita Biharie (#11 Kandidatenlijst SP) 
Geboren: 23 juli 1980, Rotterdam
Woonplaats: Apeldoorn
Opleiding: Gespecialiseerde ondersteuning, SPW woonbegeleiding niveau 4 jeugdzorg
Functies: Tweede Kamer Medewerker Sociale Zaken SP (2020-heden)
Bestuurslid SP (landelijk) (2019-heden)
Fractievoorzitter SP Apeldoorn (2018-heden)
Pedagogisch medewerker jeugdzorg (2014-heden)

Dirjanne van Drongelen (#10 Kandidatenlijst CU) 
Geboren: 1986
Woonplaats: Ede
Opleiding: BA Theologie (Christelijke Hogeschool Ede)
Functies: Sociotherepaeutisch medewerker GGZ-kliniek, Leger des Heils Gelderland (2012-2013)
Projectcoördinator, Netwerk Dien je Stad (2017-heden)
Gemeenteraadslid ChristenUnie (2015-heden)

Simone Kerseboom (#5 Kandidatenlijst Forum voor Democratie) 
Geboren: 1984, Roosendaal
Woonplaats: Maastricht
Opleiding: Geschiedenis, Universiteit Stellenbosch, PhD Geschiedenis, Rhodes University
Functies: Eigenaar Novel Translations & Language Services (2018 – heden)
Provinciale Statenlid FvD Limburg (2019 – heden)
Fractievoorzitter Provinciale Staten Forum voor Democratie Limburg (2019 – heden)

Eva van Esch (#6 Kandidatenlijst PvdD) 
Geboren: 12 mei 1986, Rossum
Woonplaats: Utrecht
Opleiding: Journalistiek en Milieu-maatschappijwetenschappen, Radboud Universiteit
Functies: Communicatiemedewerker en social media-manager, partijbureau Partij voor de Dieren (2010 – 2019)
Lid gemeenteraad van Utrecht (2014 – 2019)
Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal (2019-heden)

Natasha Mohammed-Hoesein (#4 Kandidatenlijst DENK) 
Geboren: 1976
Opleiding: Rechten
Functies: Advocatenkantoor Hoesein te Rotterdam (2006 – heden)
Lid gemeenteraad van Rotterdam (2018 – heden)

Ellen Verkoelen (#3 Kandidatenlijst 50PLUS) 
Geboren: 2 mei 1957, ‘s-Hertogenbosch
Woonplaats: Rotterdam
Opleiding: Chemische Technologie
Functies: Statenlid in de provincie Zuid-Holland (2011-2017)
Fractievoorzitter Groep Verkoelen (2017 – heden)
fractievoorzitter 50PLUS Rotterdam (2018-heden)

Maryam Soltani (#10 Kandidatenlijst JA21) 
Geboren: Iran
Woonplaats: Moordrecht
Opleiding: HBO in het ziekenhuis
Functies: Longfunctiespecialist

Bibi Wielinga (#6 Kandidatenlijst Volt) 
Geboren: 2002
Woonplaats: Amsterdam
Opleiding: VWO afgerond, studie Interdisciplinaire Wetenschappen (heden)
Functies: Kandidaat Europese verkiezingen Volt 2019

Rebekka Timmer (#3 Kandidatenlijst BIJ1) 
Geboren: 1999
Woonplaats: Hilversum
Functies: Raadslid Hilversum SP (2018)
Bestuurslid BIJ1 (2019-heden)

Femke Wiersma (#2 Kandidatenlijst BBB) 
Woonplaats: Holwerd
Opleiding: Maatschappelijk werk, NHL hogeschool
Functies: Communicatie/media VBBM (Vereniging tot Behoud van Boer & Milieu) (2016-2020)
Beleidsadviseur Nederlandse Melkveehouders Vakbond (2017-heden)
Bestuurslid BoerBurgerBeweging (2020-heden)

PLANNING EN BIJEENKOMSTEN
  • 16 maart 19:00: NOS Nederland kiest: De Stemming met partijen die nu al vertegenwoordigd zijn in de Kamer, maar niet bij de grootste 8 horen
  • 16 maart 20:30 NOS Nederland kiest: Het Debat met de acht grootste partijen
  • 17 maart: Tweede Kamerverkiezingen
  • 17 Maart 18:00 RTL De Uitslagenavond (RTL 4)
  • 17 Maart: NOS Nederland Kiest: De Uitslagen (NPO1)
  • 19 maart: wereldwijde stakingsdag voor het klimaat
  • 19 maart: Oh oh Den Haag: de nabeschouwing. hoe zal de Tweede Kamer er de aankomende jaren uitzien en wat betekent dat voor Nederland
  • 24 maart: Bijeenkomst BVPA, Issuemakers & Logeion over de formatie, met Fred Teeven, Arco Timmermans, Saskia Ter Kuile en Tim Masselink
ISSUEMAKERS.NL

Bij communicatieadviesbureau Issuemakers adviseren en ondersteunen we organisaties die maatschappelijke impact hebben of willen maken. Dit doen we door voor hen maatschappelijke en politieke issues te monitoren, te managen en te maken. In onze adviezen, campagnes, lobbytrajecten en strategieën zijn verschillende disciplines verwerkt, zoals: Public Relations, Public Affairs, Stakeholdermanagement, Reputatiemanagement, Corporate Communicatie en Crisiscommunicatie.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven