Doorgaan naar artikel
ONTWIKKELINGEN

De verkiezingen komen steeds dichterbij, nog maar 2 weken te gaan en de politiek domineert het nieuws. Iedere week beschrijft Sybrig van Keep kort de nieuwe ontwikkelingen: denk aan inzichten, uitgelichte gebeurtenissen of interessante passages van partijprogramma’s. Op deze manier brengen we jullie graag op de hoogte van het laatste nieuws en interessante ontwikkelingen!

Verkiezingsdebatten

De verkiezingen komen steeds dichterbij. Op 17 maart zal de nieuwe Kamer worden ingestemd en op 23 maart zullen ze voor het eerst aantreden. In de aanloop naar de verkiezingen vinden er veel, heel veel debatten plaats.

  • Eerder was er een radiodebat van de NOS. Dertien lijsttrekkers debatteerden over zorg, wonen, veiligheid en het klimaat. Rutte werd hard aangevallen door Baudet, het coronabeleid en de schade afwikkeling in Groningen van de aardbevingen zou het vertrouwen in de overheid schaden. Waarop Rutte, Baudet weer verweet ten onrechte twijfel te zaaien over de betrouwbaarheid van de verkiezingen. Marijnissen, Klaver en Den Haan (50PLUS) waren het er over eens: er moet meer geld naar de zorg, voor een verlaging van de werkdruk en een verhoging van het salaris. Over de rol van de zorgverzekeraars werd echter anders gedacht. Bij het klimaat geeft Wilders aan dat de problemen overdreven zijn. Kernenergie bleek ook voor D66 een mogelijke optie te zijn. Bijna alle partijen willen tenslotte het leenstelsel afschaffen. De sfeer van het debat was inhoudelijk en soms pittig, zoals het moment dat Hoekstra Rutte verwijt fabeltjes te vertellen wanneer de VVD stelt dat er mogelijk niet bezuinigd hoeft te worden.
  • Het RTL-verkiezingsdebat op  zondagavond was een pittig debat met soms heftige botsingen tussen lijsttrekkers. Ook opvallend waren de gesprekken met burgers, die vragen stelden aan specifieke lijsttrekkers. Zo maakte een slachtoffer van de toeslagenaffaire het Rutte erg lastig met haar indringende opmerking dat zij in de steek werd gelaten. Opvallende moment was verder de discussie tussen Kaag en Wilders vanwege zijn opmerking over Zwarte Piet, die minister van Cultuur mocht worden in zijn kabinet. Tenslotte bleken alle partijen het eens over dat de hoogste inkomens van Nederland meer belasting moeten betalen.
  • We kijken uit naar het debat één-tegen-één op NPO1 op 8, 9, 10 en 11 maart, en natuurlijk het slotdebat op 16 maart. De planning van de debatten is hieronder opgenomen.

Doorberekening CPB

De grootste partijen hebben hun verkiezingsprogramma’s door het CPB laten doorrekenen. Alleen de PVV, PvdD en FvD hebben niet laten doen. De meeste partijen laten de overheidsuitgaven stijgen de komende vier jaar. Bij de VVD en CDA betekent dat dat de overheidsschuld boven de 60 procent van het BBP komt, wat volgens EU regels niet mag. De andere partijen blijven hieronder. De koopkracht van de burger gaat omhoog. De verkiezingsprogramma’s van de meeste partijen leiden tot economische groei. Tien partijen kiezen voor een lastenverzwaring voor bedrijven, maar de mate verschilt enorm. Zo laten de SGP en VVD de lasten met 3,5 miljard euro stijgen en de PvdA met bijna 42 miljard euro.

Politieke wetenswaardigheden

  • Het bestuur van DENK heeft besloten dat het extern onderzoek dat de leden hadden aangevraagd over de machtsstrijd binnen de partij en de affaire van Kuzu niet nodig is.
  • D66 heeft het externe onderzoek naar onveilige situaties voor vrouwelijke medewerkers afgerond en geconcludeerd dat er geen aanwijzingen zijn voor grensoverschrijdend gedrag door de D66-strateeg.
  • De Tweede Kamer ziet geen mogelijkheden om de beschuldigingen van PVV-Kamerlid Dion Graus te onderzoeken. Wilders blijft achter Graus staan.
  • Een VVD-kandidaat liet vorige week zien dat hij van alle markten thuis is: Eelco Heinen, twaalfde op de kandidatenlijst van de VVD, was op de nacht van woensdag op donderdag onderweg naar het ziekenhuis voor de bevalling van zijn tweede kind, toen de baby zich al aandiende en hij zijn vrouw langs de kant van de weg moest helpen met de bevalling.

Politici op TikTok

Aangezien er geen live-bijeenkomsten zijn voor de verkiezingen, moeten politici op zoek naar andere kanalen. Maken zij daarbij meer gebruik van social media?
Hoewel het nieuwste sociale platform geen politieke advertenties toestaat, lijken politieke partijen TikTok massaal in hun verkiezingscampagnes te omarmen. We zagen in eerdere politieke campagnes al dat partijen platformen als Facebook, Instagram en Twitter inzetten om de kiezer te bereiken, met TikTok lijkt daar een medium te zijn bijgekomen. En dat is niet zo gek, want met 1,7 miljoen gebruikers in Nederland (een groei van 149% in 2020) en een gemiddeld dagelijks gebruik van zestig minuten, is TikTok een digitaal marktplein van formaat. Op TikTok wordt er gedanst, maar er worden ook maatschappelijke onderwerpen besproken. Voorbeelden zijn racisme, klimaatverandering en haat tegen LGBTQIA+’ers. Spelen de Nederlandse politieke partijen hier in de huidige verkiezingscampagne op in? U kunt daar meer over lezen in dit blog.

POLITIEKE FLUCTUATIES

Peilingen: wat zijn de laatste updates?

Afbeelding3

In de oranje balk zie je de laatste peilingen (2 maart 2021). In de blauwe balk de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer. Vergeleken met de peilingen van 16 februari zijn er een aantal veranderingen. PVV, CDA, D66, CU, PvdD zijn allen 1 zetel gezakt vergeleken met twee weken terug. GroenLinks is 2 zetels gestegen, waar SGP, DENK, Forum voor Democratie en de overige partijen allen 1 zetel zijn gestegen vergeleken met 16  februari. Voor VVD, SP, PvdA en 50PLUs zijn er geen veranderingen.

Bron: Eenvandaag via Frontbencher.nl

WIE STAAN ER OP DE KIESLIJST?

Joost Eerdmans

(#1 Kandidatenlijst Ja21) 
Geboren: 9 januari 1971, Harderwijk
Woonplaats: Rotterdam
Opleiding: Bestuurskunde, Erasmus Universiteit Rotterdam
Functies: lid Tweede Kamer der Staten-Generaal (2002-2006)
Fractievoorzitter Groep-Eerdmans/Van Schijndel, Tweede Kamer der Staten-Generaal (2006)
Wethouder (van veiligheid, buitenruimte, dierenwelzijn en bestuurlijke vernieuwing) van Rotterdam, (2014-2018)
Lid gemeenteraad van Rotterdam (2018-heden)

Ernst Boutkan

(#3 Kandidatenlijst Volt) 
Geboren: 1996
Woonplaats: Rotterdam
Opleiding: Governance and Economics en Culturele antropologie
Functies: Lid kernteam Beleid Volt (2019-heden)
Eigenaar SES Studiehuis (2019-2020)

Jeanette Chedda

(#4 Kandidatenlijst BIJ1) 
Geboren: 1984
Woonplaats: Den Haag
Opleiding: Media en Journalisme, Erasmus Universiteit Rotterdam
Functies: Ambassadeur, Care4BrittleBones (2014-heden)
Adviseur Chater Finance (2018-heden)
Webredacteur, SEO specialist (2020-heden)

Esther van Fenema

(#1 Kandidatenlijst NLBeter) 
Geboren: 1970, Haarlem
Woonplaats: Bussum
Opleiding: Algemene geneeskunde, Universiteit Utrecht en Conservatorium
Functies: Psychiater (2008-heden)
Columniste Volkskrant en Medisch Contact
Lijsttrekker NLBeter (2019-heden)

PLANNING EN BIJEENKOMSTEN
  • 8 maart 19:30: Het grote zorgdebat van KNMG over de toekomst van de zorg
  • 14 maart 19:00 NOS Jeugdjournaal verkiezingsdebat
  • 15/16 maart: stembureaus vervroegd open voor Tweede Kamerverkiezingen
  • 15 maart 18:15 Eenvandaag verkiezingsdebat op NPO1
  • 16 maart: Eenvandaag publiceert slotpeiling voor verkiezingen
  • 17 maart: Verkiezingen
  • 19 maart: Oh oh Den Haag: de nabeschouwing. hoe zal de Tweede Kamer er de aankomende jaren uitzien en wat betekent dat voor Nederland
ISSUEMAKERS.NL

Bij communicatieadviesbureau Issuemakers adviseren en ondersteunen we organisaties die maatschappelijke impact hebben of willen maken. Dit doen we door voor hen maatschappelijke en politieke issues te monitoren, te managen en te maken. In onze adviezen, campagnes, lobbytrajecten en strategieën zijn verschillende disciplines verwerkt, zoals: Public Relations, Public Affairs, Stakeholdermanagement, Reputatiemanagement, Corporate Communicatie en Crisiscommunicatie.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven