Doorgaan naar artikel
ONTWIKKELINGEN

Er gebeurt natuurlijk van alles rondom de politiek in de aanloop naar de verkiezingen. Iedere week beschrijft Sybrig van Keep kort deze ontwikkelingen: denk aan inzichten, uitgelichte gebeurtenissen of interessante passages van partijprogramma’s. Op deze manier brengen we jullie graag op de hoogte van het laatste nieuws en interessante ontwikkelingen!

Issues die aandacht krijgen

De aandacht van heel Nederland was afgelopen weekend gefocust op het koude weer. Misschien is dit de reden dat de verkiezingscampagnes nog niet echt van de grond af komen. Hoewel de verkiezingen over een maand al zijn, is er nog niet veel nationale aandacht voor. Het valt verder ook op dat er naast corona drie issues erg belangrijk zijn voor veel politieke partijen, namelijk de gezondheidszorg, het klimaat en de woningmarkt.

Issues die meer aandacht verdienen

Relevante issues die nog niet genoemd zijn in de verkiezingscampagne, maar die wel de aandacht verdienen, zijn onder andere leesbevordering (22% van de leerlingen verlaat het primair onderwijs zonder goed te kunnen lezen), de mentale gesteldheid van jongeren, betere verdeling van zorgtaken tussen mannen en vrouwen en gratis kinderopvang.

Debat gaat niet door

Het onderwijsdebat van onderwijsbond AOb dat vandaag plaats zou vinden met woordvoerders van het CDA, GroenLinks, PvdA, SP, VVD, D66 en PVV, gaat echter niet meer door. De leden van de AOb hebben namelijk bezwaar tegen de deelname van de PVV, aangezien het verkiezingsprogramma van de PVV te ver afstaat van de normen en waarden van de AOb.
Het debat van het Noorden was wel een goed startsein voor de komende debatten. Belangrijkste afwezige bij het debat Mark Rutte, die op 13 februari door zijn studievriend Jort Kelder werd geïnterviewd,  waarbij Rutte aangaf dat hij te lang de kritiek op het coronabeleid heeft genegeerd.

Schandalen

Het laatste opmerkelijke nieuws van de afgelopen week kwam van zowel de PVV als het FvD vandaan. De appjes van Thierry Baudet waren gelekt waaruit bleek dat hij zelf ook racistische teksten stuurde. Mogelijk zullen er de komende weken nog meer appjes van het FvD lekken. Bij PVV blijft het stil na de onthulling door NRC van de Dion Graus tapes.

Women on top

Deze verkiezingen hebben een record verbroken: nog nooit waren er zoveel vrouwelijke lijsttrekkers voor de Tweede Kamerverkiezingen als nu. Wanneer je ook de partijen meetelt die niet in de Tweede Kamer zitten, dan zijn er tien vrouwelijke lijsttrekkers. Bij D66 trad Sigrid Kaag al een tijdje geleden op, bij PvdA is onlangs Lilianne Ploumen benoemd als lijsttrekker. De SP heeft Lilian Marijnissen, Liane de Haan is de voorvrouw van 50PLUS, Ester Ouwehand leidt de Partij voor de Dieren en Femke Merel van Kooten-Arissen treedt op voor Splinter. Bij de partijen die nog niet in de Kamer een zetel hebben, zien we Sylvana Simons (BIJ1), Caroline van der Plas (BBB), Anna Zeven (Blanco Lijst) en Esther van Fenema (NLBeter). Hieronder vind je nog meer vrouwen die een (grote) kans maken op een plek in de Tweede Kamer!

Haagse digibeten

Lubach wees bij zijn uitzending van zondag op de onevenwichtige manier waarop de lijsten met kandidaten zijn opgesteld: de Tweede Kamer krijgt een vaste commissie voor digitale zaken. Deze commissie zal zich richten op digitalisering, passende wetgeving en regels rondom digitalisering en extra aandacht voor wetgeving vanuit de Europese Unie. Maar de initiatiefnemers voor deze commissie verlaten de Kamer en de grote politieke partijen hebben geen toekomstige woordvoerders op hun lijsten staan met veel kennis van digitalisering.
Een soortgelijke kennisachterstand heeft de politiek blijkbaar ten aanzien van de financiële sector.  De Volkskrant signaleert dat er in de verkiezingsprogramma’s schrikbarend weinig staat over deze sector: de politiek is, zo stelt de krant, de grip op de financiële sector kwijtgeraakt doordat de politici de redeneerwijze en mentaliteit van de sector hebben overgenomen of zich er moeilijk tegen te weer stellen.

Verkiezingsprogramma’s  

Hieronder volgen korte samenvattingen van de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. Wij hebben gekozen om elke nieuwsbrief ongeveer drie partijen aan bod te laten komen, zodat het voorkomen kan worden dat de informatiedichtheid te hoog is en toch de belangrijkste partijen besproken zijn voordat de verkiezingen plaatsvinden. In deze nieuwsbrief worden Forum voor Democratie en PVV besproken. 

Forum voor Democratie

Het FvD wil de migratieproblemen aanpakken door zelf te bepalen wie er naar Nederland mag migreren, remigratie te bevorderen en de grenzen weer te gaan controleren. Ook wil de partij uit de Europese Unie stappen en het Schengenverdrag opzeggen. Het FvD ontkent dat er een klimaatcrisis is en wil dan ook de huidige klimaatwet intrekken en uit het Parijs-akkoord stappen. Het aantal IC-bedden moet opgeschaald worden in combinatie met bescherming van de kwetsbaren in de samenleving. Daarna moeten de coronamaatregelen afgeschaft worden. De partij wil de MKB bedrijven helpen om verder te groeien door onder andere het ontslagrecht te versoepelen en de belasting te verlagen. Hiernaast wil het FvD dat het bindend referendum wordt ingevoerd naar het Zwitsers model en dat ook burgemeesters gekozen worden. Hiernaast wil de partij dat topambtenaren en ambassadeurs, naar het model van de Verenigde Staten, opnieuw op hun functie solliciteren.

PVV

De PVV wil Nederland de-islamiseren door de verspreiding van de Islamitische ideologie tegen te gaan en immigranten uit Islamitische landen te weigeren. Hiernaast wil de partij een ministerie van Immigratie, Remigratie, en De-Islamisering creëren. De partij wil daarnaast uit de Europese Unie stappen. Bovendien moeten 10.000 nieuwe agenten worden aangenomen en wanneer nodig het leger worden ingezet om de straten weer veilig te maken. De PVV wil dat er meer geld naar de zorg gaat, onder andere voor een structurele salarisverhoging, tienduizenden nieuwe zorgmedewerkers en tienduizenden nieuwe plekken in verpleegtehuizen. Ook moet het eigen risico worden afgeschaft. De verandering van het pensioenstelsel wil de partij tegenhouden en de AOW-leeftijd moet terug naar 65 jaar. De energierekening moet dalen, net zoals de BTW op boodschappen. Ook wil de partij dat ondernemers die problemen hebben vanwege de coronacrisis volledig schadeloos worden gesteld.

POLITIEKE FLUCTUATIES

Peilingen: wat zijn de laatste updates?

Afbeelding1

In de oranje balk zie je de laatste peilingen (16 februari 2021). In de blauwe balk de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer. Vergeleken met vorige peilingen zijn VVD en GroenLinks iets gezakt. PVV, CDA en D66 hebben er een paar zetels bij.

NOG MEER UPDATES

Follow the leader

Uit onderzoek van I&O blijkt dat kiezers hun stem blijkbaar laten afhangen van de mogelijkheid op een stabiel bestuur en de persoonlijkheid van de lijsttrekker. Het gaat de kiezers om de vraag wie ze het leiderschap in de coronacrisis toevertrouwen, ook als deze partij een ander standpunt heeft dan de kiezer. Mark Rutte wordt door 63% van de kiezers gezien als een betrouwbare premier en laat daarmee alle andere lijsttrekkers achter zich. Wopke Hoekstra krijgt dit vertrouwen van 48% van de kiezers. De volgende die als presidentskandidaten worden gezien zijn Gert-Jan Seegers met 44%, Sigrid Kaag met 32%. Lilianne Ploumen met 29% en Lilian Marijnissen en Jesse Klaver met ieder 23%.

Stemchecker 

De verkiezingen lijken, met de inmenging van de coronapandemie, social media en poststemmen, chaotischer te verlopen dan voorgaande jaren. Mede hierom hebben de Volkskrant en ProDemos een stemchecker geïntroduceerd. Via deze stemchecker kunnen burgers bekijken waar politieke partijen op hebben gestemd in de Tweede Kamer en niet wat deze partijen beloven in hun campagnes.

WIE STAAN ER OP DE KIESLIJST?

Simone Kerseboom

(#5 Kandidatenlijst Forum voor Democratie) 
Geboren: 1984, Roosendaal
Woonplaats: Maastricht
Opleiding: Geschiedenis, Universiteit Stellenbosch, PhD Geschiedenis, Rhodes University
Functies: Eigenaar Novel Translations & Language Services (2018 – heden)
Provinciale Statenlid FvD Limburg (2019 – heden)
Fractievoorzitter Provinciale Staten Forum voor Democratie Limburg (2019 – heden)

Christine Teunissen

 (#2 Kandidatenlijst Partij voor de Dieren) 
Geboren: 16 september 1985, Leidschendam
Woonplaats: Den Haag
Opleiding: Geschiedenis, Universiteit Leiden
Functies: Persvoorlichter Tweede Kamerfractie Partij voor de Dieren (2012-2014)
Gemeenteraadslid Partij voor de Dieren Den Haag (2014 – heden)
Lid Eerste Kamer, Partij voor de Dieren (2015 – heden)

Liane den Haan

 (#1 Kandidatenlijst 50PLUS)
Geboren: 24 augustus 1967, Woerden
Woonplaats: Woerden
Opleiding: Verpleegkunde
Functies: Gemeenteraadslid Progressief Woerden (2007-2010)
Directeur-bestuurder ANBO (Algemene Nederlandse Ouderenbond) (2005-2020)

Fleur Agema

(#2 Kandidatenlijst PVV)
Geboren: 16 september 1976, Purmerend
Woonplaats: Den Haag
Opleiding: Kunstacademie, Mechanica, Bouwfysica & detailleren, Master of Arts
Functies: Ontwerper en projectleider architectenbureau (1999-2003)
Statenlid provincie Noord-Holland, fractievoorzitter PVV (2003-2007)
Kamerlid PVV, Vicefractievoorzitter (2006-heden)

Leonie Vestering

 (#3 Kandidatenlijst Partij voor de Dieren) 
Geboren: 13 maart 1984
Woonplaats: Almere
Opleiding: Klassiek hoorn, Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans Den Haag, Middle management, Schoevers College, Klassieke muziek, Conservatorium Alkmaar/Amsterdam
Functies: Directeur Wilde Dieren de Tent Uit (2009-2015)
Bestuurslid Stichting Bond voor Dieren Flevoland (2014 – heden)
Fractievoorzitter Provinciale Staten Partij voor de Dieren Flevoland (2015 – heden)

PLANNING EN BIJEENKOMSTEN
  • 16 februari 18:30 – FemCity Werk is politiek debat in Pakhuis de Zwijger
  • 17 februari 10:00 – NWO organiseert verkiezingsdebat over toekomst van onderzoek
  • 18 februari – AGRO NL organiseert het verkiezingsdebat over toekomst van de landbouw
  • 22 februari 23:50 – TV: Ruud de wild ontvangt lijsttrekkers in nieuw programma Ingelijst (NPO 1)
  • 23 februari 15:30 : Voedselverkiezingsdebat: Tweede Kamerleden, huidig en toekomstig, gaan in debat over de rol van de overheid in het Nederlandse voedselsysteem.
  • 23 februari 18:30 FemCity Gezondheid is politiek debat in Pakhuis de Zwijger
  • 24 februari 19:00 NGO buitenlanddebat, livestream van Nieuwspoort
  • 25 februari 19:30: Kandidaat Kamerleden gaan tijdens het Grote Geneesmiddelendebat in gesprek over de toekomst van het Nederlands geneesmiddelenbeleid.
  • 25 februari 20:00: De (on-)betrouwbare overheid: gesprek over o.a. de toeslagen met Pieter Omtzigt.
  • 28 februari 21:15: RTL Verkiezingsdebat met VVD, CDA, D66, PVV, SP en GroenLinks op RTL4

Gezien de grote hoeveelheid data die op de planning staan, tonen we nu alleen data van de komende twee weken. Volgende week worden er uiteraard nieuwe data aan toegevoegd!

ISSUEMAKERS.NL

Bij communicatieadviesbureau Issuemakers adviseren en ondersteunen we organisaties die maatschappelijke impact hebben of willen maken. Dit doen we door voor hen maatschappelijke en politieke issues te monitoren, te managen en te maken. In onze adviezen, campagnes, lobbytrajecten en strategieën zijn verschillende disciplines verwerkt, zoals: Public Relations, Public Affairs, Stakeholdermanagement, Reputatiemanagement, Corporate Communicatie en Crisiscommunicatie.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven