Doorgaan naar artikel
ONTWIKKELINGEN

Het moment waar we in deze nieuwbrief naar uitkijken is bijna daar, over een week worden op maandag de eerste stemmen uitgebracht. Zal Mark Rutte nog vier jaar aan de macht zijn, neemt een links blok de macht over of kan PVV toch partijen overhalen om met hen te regeren? Volgende week zal blijken welke partij in de positie is om deze vragen te beantwoorden

Ook afgelopen week waren er weer veel debatten. Hier een kleine samenvatting van vier verschillende debatten

  • Op 4 maart was het Groene Verkiezingsdebat in Naturalis, waar jongeren in debat gingen met elf politici. De vraag die centraal stond was hoe de wereld leefbaar voor jongeren achter kan worden gelaten, aangezien jongeren erg kritisch zijn op het huidige klimaatbeleid. De opvattingen van de partijen verschilden bij sommige onderwerpen. Zo wil de Partij voor de Dieren een ministerie voor klimaat of biodiversiteit die het beleid van andere ministeries toetst en wil de SP meer geld voor natuurherstel.
  • Maandagavond was het eerste een-op-een debat van Op1. De komende dagen zullen andere lijsttrekkers aan bod komen. Sigrid Kaag (D66) en Lillianne Ploumen (PvdA) waren de eerste lijsttrekkers die tegenover elkaar stonden. De twee lijsttrekkers waren het over het algemeen vaak met elkaar eens: het moet afgelopen zijn met de Nederlandse positie als belastingparadijs en Nederland moet een voortrekkersrol innemen bij klimaatmaatregelen. NOS-verslaggever Xander van der Wulp zag dat de twee lijsttrekkers meer kritiek hadden op de VVD en CDA dan op elkaar.
  • Het één-op-één debat was niet het enige debat gisteren. Op Internationale Vrouwendag organiseerde NPO Radio1 een emancipatiedebat. De VVD was de enige partij die tegen een vrouwenquotum in de top van grote bedrijven had gestemd. Ook anticonceptie in het basispakket voor zowel mannen als vrouwen werd door de VVD afgewezen met steun van het CDA. Zo ook bij de stelling dat de overheid een gelijke beloning moet afdwingen tussen mannen en vrouwen en gratis kinderopvang:  de VVD was als enige partij tegen. Alle partijen waren het echter over eens dat de overheid meer tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag moet doen.
  • Naast de vorige debatten, was er ook nog het KNMG Zorgdebat. Hier werden onderwerpen zoals investeringen in de zorg en de vermindering van de administratie in de zorg besproken, wat uiteraard polariserende onderwerpen zijn. Hierdoor verschilden de partijen van mening hoe dit moest worden gedaan. Zo werd de VVD aangevallen omdat het steevast voorstellen van de PVV heeft genegeerd om de zorgsalarissen te verhogen.

Politieke wetenswaardigheden

  • VVD-lijsttrekker Rutte besteed steeds meer aandacht aan de SP, waarvan duidelijk is geworden dat lijsttrekker Marijnissen het wel ziet zitten om mee te regeren, behalve met de PVV en FvD. Hier is 49 procent van haar achterban echter minder van overtuigd: zij zien het liefste dat de partij vasthoudt aan haar eigen principes en standpunten ook al betekent dit dat de partij niet kan meeregeren.
  • In een interview met de Volkskrant heeft Geert Wilders duidelijk aangegeven dat de partij wil regeren. In tegenstelling tot de vorige verkiezingen toen de partij een partijprogramma van 1 A4’tje had, heeft de partij het partijprogramma deze keer uitgeschreven met het doel te regeren. De PVV heeft een compromisloos programma, wat het co-regeren met de partij moeilijk maakt maar Geert Wilders heeft er vertrouwen in.
  • Op Internationale Vrouwendag kregen de vrouwelijke politici meer aandacht: wat ze dragen (kleding doet er toe in campagnetijd), de haatdragende reacties die vrouwelijke politici online krijgen,  de oproep van Kaag aan vrouwen en meisjes om je online niet klein te laten maken, maar ook waardering dat de vrouwelijke lijsttrekkers elkaar in debatten niet afvallen.
POLITIEKE FLUCTUATIES

Peilingen: wat zijn de laatste updates?

Afbeelding1

In de oranje balk zie je de laatste peilingen (9 maart 2021). In de blauwe balk de huidige zetelverdeling in de Tweede Kamer. Vergeleken met de peilingen van vorige week zijn er een aantal kleine schommelingen. VVD, ChristenUnie en 50PLUS hebben er weer een zetel bij. CDA, DENK, GroenLinks en PvdA staan op een zetel minder. De rest van de partijen zijn gelijk gebleven vergeleken met de peilingen van vorige week.

De drie zetels onder ‘overig’ worden nu verdeeld onder Ja21 (2 zetels) en Volt (1 zetel). Opvallend is dat andere peilingen van bijvoorbeeld Kantar of Maurice de Hond, de overige partijen op 6 a 7 zetels eindigen.
Bron: EenVandaag

WIE STAAN ER OP DE KIESLIJST?

Derk Boswijk (#14 Kandidatenlijst CDA) 
Geboren: 8 april 1989, Woerden
Woonplaats: Stichtse Vecht
Opleiding: MBO Bouwkundemakelaardij, HBO Bouwtechnische bedrijfskunde, Pre-master public administration, Master Urban and Area development.
Functies: Ondernemer bouwkundig ingenieur (2006-2016)
Projectontwikkelaar bij Heyen Beheer, vastgoedbeleggers (2016-heden)
Reserveofficier bij Koninklijke Landmacht (2019-heden)

Raoul Boucke (#10 Kandidatenlijst D66) 
Geboren: 1 november 1976, Paramaribo
Woonplaats: Rotterdam
Opleiding: Chemical Engineering, TU Delft
Functies: Adviseur voor Europese en internationale koolstofmarkten, Europese Commissie, 2011-2015
Ambtenaar bij EU, voornamelijk over Transport en Aviation, 2016-2020
Adviseur vervoersbeleid, Permanente Vertegenwoordiging bij de Europese Unie, jan 2017 – jan 2020
Hoofd afdeling duurzaamheid en verbinding, directoraat luchtvaart, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, vanaf jan 2020

Marjolein Faber (#18 Kandidatenlijst PVV) 
Geboren: 16 juni 1960, Amersfoort
Opleiding: Radiodiagnostiek, Hogeschool Utrecht. Nucleaire geneeskunde VIVO Utrecht.
Functies: IT-specialist financiële dienstverlening, afdeling functioneel beheer bij Stater te Amersfoort, van 2000 tot 1 oktober 2011
lid Provinciale Staten van Gelderland, vanaf 10 maart 2011
lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, vanaf 7 juni 2011
fractievoorzitter PVV Eerste Kamer der Staten-Generaal, vanaf 10 juni 2014

Roelien Kamminga  (#14 Kandidatenlijst VVD)
Geboren: 27 april 1978, Zuidbroek
Woonplaats: Groningen
Opleiding: International Relations richting Conflict Resolution and Disarmament, Rijksuniversiteit Groningen
Functies: Senior beleidsadviseur Openbare Orde, Inlichtingen en Veiligheid van minister Opstelten, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, (2012 tot 2014)
Raadsadviseur OIV, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, vanaf juli 2014

PLANNING EN BIJEENKOMSTEN
  • 9 maart 19:30 Nationaal Religiedebat: ‘religie, klimaat en klimaatreligie’
  • 9 maart: 18:30 FemCity en NL kiest: Verkiezingsdebat gelijkwaardig Nederland
  • 9 maart 20:30: NL Kiest: de jonge klimaatbewust kiezer aan zet
  • 10 maart 18:30: Verkiezingsdebat over China, mensenrechten en de onderdrukking van Oeigoeren en Tibetanen bij Nieuwspoort
  • 11 maart 20:25: Tim Hofman presenteert Kies Wat voor zwevende kiezers (tussen 18 en 35 jaar)
  • 11 maart 16:30: Verkiezingsdebat over de toekomst van de luchtvaart
  • 11 maart: 20:00 Verkiezingsdebat over het Nederlandse platteland
  • 12 maart 15:30 Consumentenbond verkiezingsdebat
  • 12 maart: Laatste dag om te stemmen per brief voor 70-plussers
  • 13 maart 18:30 Het debat van het zuiden
  • 14 maart 19:00 NOS Jeugdjournaal verkiezingsdebat
  • 15 maart: Stembureaus vervroegd open voor Tweede Kamerverkiezingen
  • 16 maart: EenVandaag publiceert slotpeiling voor verkiezingen
  • 16 maart 19:00: NOS Nederland kiest: De Stemming met partijen die nu al vertegenwoordigd zijn in de Kamer, maar niet bij de grootste 8 horen
  • 16 maart 20:30 NOS Nederland kiest: Het Debat met de acht grootste partijen
  • 17 maart: Tweede Kamerverkiezingen
  • 17 Maart 18:00 RTL De Uitslagenavond (RTL 4)
  • 17 Maart 20:30: NOS Nederland Kiest: De Uitslagen (NPO1)
  • 19 maart: wereldwijde stakingsdag voor het klimaat
  • 19 maart: Oh oh Den Haag: de nabeschouwing. hoe zal de Tweede Kamer er de aankomende jaren uitzien en wat betekent dat voor Nederland
ISSUEMAKERS.NL

Bij communicatieadviesbureau Issuemakers adviseren en ondersteunen we organisaties die maatschappelijke impact hebben of willen maken. Dit doen we door voor hen maatschappelijke en politieke issues te monitoren, te managen en te maken. In onze adviezen, campagnes, lobbytrajecten en strategieën zijn verschillende disciplines verwerkt, zoals: Public Relations, Public Affairs, Stakeholdermanagement, Reputatiemanagement, Corporate Communicatie en Crisiscommunicatie.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven