Doorgaan naar artikel
ONTWIKKELINGEN

De verkiezingen zijn voorbij en de nieuwe Tweede Kamer is bekend. Morgen wordt de Kamer beëdigd, wat betekent dat afgelopen week de werkkamers van de vertrekkende Tweede Kamerleden leeg zijn gehaald. In totaal zijn er 59 nieuwe Kamerleden gekozen. Dit aantal kan nog veranderen na de formatie, wanneer sommige Kamerleden doorschuiven naar het kabinet en hun zetel vrijvalt voor partijgenoten. Het is ook bekend geworden waar de partijen in de Tweede Kamer zitten. Hoewel er minder ontevredenheid is dan bij de vorige verkiezingen, is Volt ontevreden over de positie helemaal links achter de SP. De partij wilde meer naar het midden zitten, maar dat is niet gelukt.

Oud en Nieuw

  • Het langstzittende kamerlid is Kees van der Staaij (SGP) die sinds 1998 in de Tweede Kamer zit, met een klein verschil van (nog steeds) 90 dagen met Khadija Arib (PvdA) en 162 dagen met Geert Wilders (PVV).
  • De nieuwe gezichten in de Tweede Kamer zijn echter ook erg interessant. Een paar in het oog springende nieuwe Kamerleden:
    • Lisa van Ginneken (D66) is de eerste transgender in het parlement, ze wil werken aan een inclusieve samenleving en een uitgebreide ICT kennis heeft
    • Freek Jansen (FvD) is bekend vanwege de consternatie rondom de jongerenvereniging van Forum voor Democratie en zijn extreemrechtse denkbeelden.
    • Derk Boswijk (CDA) is een rechtse felgroene ondernemer, die vindt dat de Schepping door de mens verpest is en met klimaat neutrale oplossingen dit hersteld moet worden. Ook heeft hij zijn start in het hoger onderwijs gehad in het mbo, waardoor hij de nodige praktische ervaring kan toevoegen aan de Tweede Kamer.
    • Habtamu de Hoop (PvdA) is het jongste huidige Kamerlid met zijn 22 jaar en wil zich vooral hardmaken voor de jeugd.
    • Eelco Heinen (VVD) loopt al tien jaar mee op het Binnenhof als adviseur en kwam in het nieuws tijdens de campagne voor het helpen bij de bevalling van zijn vrouw naast de weg.
    • Ook bij de Kamervoorzitter speelt de vraag: kiezen de Kamerleden voor ‘oud’: Khadija Arib of voor een nieuw gezicht? Khadija Arib heeft zich opnieuw verkiesbaar gesteld, maar neemt plaats in de Tweede Kamer mocht ze niet gekozen worden. Een definitieve profielschets wordt door de nieuwe Kamer aangenomen in haar eerste zitting, waarna overige Kamerleden zich kandidaat kunnen stellen. In de eerste week van april wordt de uitslag bekend.
    • De nieuwe lijst met de Kamerleden is beschikbaar, stuur een mailtje naar om deze te ontvangen.

Verkennerswissel

  • De afgelopen dagen werd politiek Nederland danig in greep heeft gehouden door de verkenners en specifiek Ollongren en Omtzigt’s functie elders. Eigenlijk zouden Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) op 30 maart hun rapport inleveren, maar dit is helaas verlaat door het aftreden.van deze twee verkenners. Verschillende partijen hebben een oproep gedaan, die door Kamervoorzitter Arib is goedgekeurd, om deze twee oude verkenners ter verantwoording te roepen voor hun rol. Dit debat zal op de 31e maart gehouden worden.
  • Van Ark (VVD) en Koolmees (D66) hebben de functie van verkenner overgenomen, maar er staat hen een moeilijke taak te wachten. De onderhandelingstactieken van de partijen zijn beschadigd en de formatie is alleen maar lastiger geworden.
  • De hele affaire rond de verkenners heeft de relatie tussen Omtzigt en het CDA opnieuw op scherp gezet. Hoewel Omtzigt minder stemmen dan Hoekstra heeft gehaald (94.768 stemmen minder), heeft hij, met 342.472 stemmen, genoeg stemmen gehaald voor vijf Kamerzetels. Hoewel hij op het moment overspannen thuis zit, is er een steuncampagne voor hem opgezet nadat partijgenoten over hem uit de school klapten. Al met al heeft het CDA op dit moment nog niet de gewenste positie in de formatie. Omtzigt heeft toegezegd dat hij bij de installatie van de Tweede Kamer aanwezig zal zijn, ondanks dat hij overwerkt thuis zit. Dit betekent niet dat hij definitief terug is, omdat zijn herstel langer duurt dan gehoopt.

Het nieuwe regeerakkoord

  • In de formatieperiode worden er al veel brieven naar het toekomstige kabinet gestuurd. Zo heeft de industrie- en energiesector het toekomstige kabinet opgeroepen om beleidskeuzes te maken, aangezien volgens hen de komende vier jaar cruciaal zullen zijn. Bedrijven hebben duidelijkheid nodig om grote investeringen te kunnen doen. Op dit moment behoort nog maar acht procent van de 282 Nederlandse industriebedrijven tot de duurzaamste bedrijven in Europa. Het is duidelijk dat er keuzes moeten worden gemaakt zodat deze bedrijven de juiste investeringen kunnen doen.
  • De komende tijd zal Issuemakers in een reeks interviews bekijken welke verwachtingen organisaties hebben van het nieuwe regeerakkoord. Het eerste interview is met Maria van der Heijden van MVO Nederland over de nieuwe economie. Deze interviews kunt u vinden op social media en onze website.

Portefeuille verdeling

Zoals in de nieuwsbrief van vorige week werd aangegeven, is deze rubriek op dit moment nog vooral speculatie. Een paar ontwikkelingen:

  • Het is zo nog allerminst duidelijk of demissionair minister Ollongren aanblijft als minister van BZK: mocht ze besluiten in het komende debat om op te stappen, dan moet er een vervanger worden gevonden tot het nieuwe kabinet is geïnstalleerd.
  • Als mogelijke minister voor VWS wordt Marcel Levi genoemd. Hij heeft al een keer aangegeven open te staan voor de functie en, als oud-bestuursvoorzitter van het AMC en nu CEO van het University College London Hospitals, is hij zeker gekwalificeerd hiervoor.
  • Als nieuwe minister van OCW wordt Alexander Rinnooy Kan genoemd. Dit oud-Eerste Kamerlid is lid van D66 en heeft een uitstekende staat van dienst. Hoewel hij in 2019 gestopt is als Eerste Kamerlid, heeft hij zijn positie als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam voortgezet. Eerder, in 1994 én 1998, heeft hij echter het ministerschap van Economische Zaken geweigerd.
  • Een positie waar veel over gediscussieerd is tijdens de verkiezingen, is de minister van Wonen, Ruimtelijke Ordening en Milieu (als het aan D66 ligt). Dit nieuwe ministerie wordt naar alle waarschijnlijkheid gecreëerd vanwege de nijpende tekorten aan woningen. Hier is echter nog de vraag wie de minister van dit nieuwe ministerie wordt.
  • Met het vertrek van Klaas Dijkstra, is de functie van fractievoorzitter van de VVD vacant. Het is de vraag of het Sophie Hermans, Mark Harbers of toch Bente Becker het gaat worden.
  • Het studentenkabinet heeft alvast een nieuwe regering en een regeerakkoord samengesteld.  De minister-president Timon Metz doet een master technische bedrijfskunde in Enschede en werd uit 25 kandidaten gekozen. Intussen heeft het studentenkabinet hun ‘regeerakkoord’ al aangeboden aan demissionair minister van OCW Van Engelshoven.
ISSUEMAKERS.NL

Bij communicatieadviesbureau Issuemakers adviseren en ondersteunen we organisaties die maatschappelijke impact hebben of willen maken. Dit doen we door voor hen maatschappelijke en politieke issues te monitoren, te managen en te maken. In onze adviezen, campagnes, lobbytrajecten en strategieën zijn verschillende disciplines verwerkt, zoals: Public Relations, Public Affairs, Stakeholdermanagement, Reputatiemanagement, Corporate Communicatie en Crisiscommunicatie.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven