Doorgaan naar artikel

De Issuemakers tipt: dit zijn de fijnste podcasts voor deze zomer!

De podcast wordt steeds populairder in Nederland. Luisteraars kunnen vooral waarderen dat in podcasts de tijd wordt genomen om de diepte in te gaan, zo bleek recent nog uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook bij De Issuemakers kiezen we steeds vaker al luisterend voor wat verdieping. Kom je een Issuemaker tegen in de trein, op de fiets of in de auto? Dan is de kans groot dat hij of zij via de koptelefoon nieuwe inzichten opdoet. Nu het zomer is leek het ons een goed moment om alle podcast-fans van De Issuemakers te vragen naar hun favoriete podcast. Het resultaat is een lijst met fijne podcasts voor deze zomer!

1. De tip van Issuemakers Jordi Bouman en Jurre Plantinga: The Wilderness

The Wilderness wordt gemaakt door Jon Favreau, de voormalige speechschrijver van Obama. Deze podcast geeft een prachtige ‘deep dive’ in de geschiedenis van de Amerikaanse Democratische Partij. Daarmee krijg je als luisteraar een beter beeld van de partij die zich heeft ontwikkeld van racistische pro-segregatiepartij uit het zuiden van Amerika die het was, tot de liberale partij van nu. In iedere aflevering komen interessante experts aan het woord, tot hoogkader van de partij tot historici. Samen met twee andere voormalige stafleden van Obama maakt Favreau de eveneens goede podcast Pod Save America. Beide podcastst zijn aanraders, maar Pod Save America is waarschijnlijk al bekender, terwijl The Wilderness nog wat meer aandacht verdient.

2. De tip van Issuemaker Lotte Mertens: Eindbazen

Michel Vos en Wiggert Meerman spreken tijdens deze podcasts met Eindbazen: bijzondere mensen die een uitzonderlijke prestatie of bijdrage hebben geleverd op het gebied van sport, wetenschap, ondernemen, cultuur, maatschappij of technologie. De onderwerpen die voorbij komen zijn verrassend. Bijvoorbeeld; wat hebben ondernemen en een Indianen stam in Brazilië met elkaar te maken? Hoe kijk je met een MMA mindset naar non-dualiteit of mindfulness? Vooral de Eindbazen-podcasts over de psychologie, evolutie en spiritualiteit zijn persoonlijke aanraders van Lotte.

3. De tip van Issuemaker Desiree Kemme: Van Twee Kanten

Voor De Volkskrant maakt Corine Koole een podcast waarin ze twee partners apart van elkaar interviewt over heftige gebeurtenissen in hun relatie. Daarmee geeft Van Twee Kanten de luisteraar een mooie mogelijkheid om inzichten op te doen uit andere relaties. Helaas is er een zomerstop, maar gelukkig is genoeg materiaal om terug te luisteren!

4. De tip van Issuemaker Lars Ykema: Pantelic Podcast

Ajax-fan in hart en nieren Arco Gnocchi (BNNVARA) en AD-journalist Freek Jansen bespreken in hun Pantelic Podcast de laatste wedstrijden, geruchten en wat komen gaat voor de Amsterdamse voetbaltrots Ajax. Luister naar de podcast en hoor hoe Ajax vanuit een fan en een journalist beleefd wordt. Hoogtepunt uit de Pantelic Podcast-archieven om even terug te luisteren? De analyse op een bankje in Spanje, na de Champions League overwinning op Real Madrid. Compleet met schorre stemmen en net een drankje teveel op: een podcast is zelden euforischer geweest.

5. De tip van Issuemaker Pieter Idenburg: Betrouwbare Bronnen
In de wekelijkse podcast Betrouwbare Bronnen neemt Jaap Jansen, één van ’s Nederlands bekendste politieke journalisten, je achter de schermen van politiek Den Haag. De podcast biedt langere politieke interviews, portretten en beschouwingen, vaak met historische achtergrond. Dat laatste wordt veelal verzorgd door historicus Pieter Gerrit Kroeger, die met anekdotes politieke geschiedenis koppelt aan de gebeurtenissen van nu. Mooi meegenomen; Betrouwbare Bronnen is voor Pieter precies lang genoeg om een autorit te van zijn woning in de regio Den Haag naar het Issuemakers kantoor in Amstelveen.

6. De tip van Bas Lans: De Krokante Leesmap
De Krokante Leesmap is inmiddels een begrip in de Nederlandse podcast-scene. Tijdens de Dutch Podcast Awards viel De Krokante Leesmap nog in de prijzen. De podcast van schrijver Marcel van Roosmalen en radiomakers Roelof de Vries en Noortje Veldhuizen was de winnaar in de categorie Media & Opinie. Wekelijks kiezen de presentatoren ieder een eigen tijdschrift, waaruit zij het krokantste artikel bespreken. De Krokante Leesmap ontaard meestal hilarische discussies met een hoog afzeikgehalte.

7. De tip van Issuemaker Marit Holman: Laura H. – de podcast

Audiocollectief SCHIK zijn ingezet om het bestseller boek Laura H. te gieten in podcast vorm. Laura H. vertelt het verhaal van een jonge vrouw uit Zoetermeer die terecht komt in het IS-kalifaat en uiteindelijk weer terecht. Een ongelofelijk goede podcast die het verhaal van Laura erg mooi uiteenzet.

8. De tip van Issuemaker Bart van Zelst: De Rudi & Freddie Show

Historicus Rutger Bregman en Jesse Frederiks van de Correspondent voeren in hun Rudi & Freddie Show. Verwacht dezelfde thematiek en inhoudelijk diepgang die je verwacht bij het nieuwsplatform De Correspondent, alleen dan doorspekt met persoonlijke anekdotes en humor. De heren hebben een gezonde dosis zelfspot en zijn zich bewust van de links progressieve bubbel waar zij zich in bevinden. Aanrader is de uitzending met de Nederlandse EU-politicus Bas Eickhout. De Europarlementariër voor GroenLinks legt uit hoe hij de F-gassenverordening er door kreeg in Europa. En passant geeft hij interessante inzichten in het Europese besluitvormingsproces.

9. De tip van Issuemaker Simone van Schuilwerve: De Nationale DenkTank Podcast

Elk jaar gaan in De Nationale Denktank twintig jonge academici vanuit verschillende studieachtergronden een maatschappelijk probleem te lijf. Dit jaar buigt de groep zich over de vraag hoe blijft Nederland gezond en weerbaar in een digitale samenleving? Dit jaar wordt er voor het eerst ook een podcast gemaakt rondom het thema. De podcast is bedacht en gemaakt door drie DenkTankers Aida, Bastiaan en Susanne.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven