Ga naar hoofdinhoud

De (verzwegen) wereld van prostaatkanker

In de 11 jaar dat ik als communicatie adviseur bij De Issuemakers werk, ben ik er aan gewend geraakt om bij ieder nieuw project mezelf onder te dompelen in het betreffende onderwerp, of beter gezegd: in het issue.  Zo ook een paar maanden geleden, toen bleek dat ik een project mocht gaan doen op het gebied van prostaatkanker. Prostaatkanker, een onderwerp dat behoorlijk ver van mij afstaat als vrouw van midden 30. Ik heb een oom met prostaatkanker, dat was dan het enige raakvlak.

Toen ik me ging inlezen werd me gelijk één ding duidelijk: we hebben het hier over de grootste kankersoort bij mannen. Opvallend eigenlijk dat ik hier zo weinig van weet. Borstkanker en baarmoederhalskanker voelen voor mij veel bekender.

Gedurende het project bleek mijn voorgevoel te kloppen: er wordt weinig gepraat over prostaatkanker omdat het onderwerp in de taboesfeer zit. De meeste mannen voelen gêne als het gaat om prostaatproblemen, terwijl vrouwen onder elkaar met het grootste gemak over borstonderzoeken en uitstrijkjes praten. Uit onderzoek dat voor dit project is uitgevoerd blijkt zelfs dat 56% van de mannen tussen de 45-75 jaar niet goed op de hoogte is van symptomen en klachten die kunnen wijzen op prostaatkanker. En ruim de helft van de mannen spreekt er niet over in zijn directe omgeving. Terwijl er ieder jaar 2.600 mannen in Nederland overlijden aan prostaatkanker.

Hoe meer ik over het onderwerp te weten kwam, hoe belangrijker ik mijn opdracht begon te vinden:  het creëren van meer aandacht en bewustwording voor prostaatkanker. Meer kennis en bewustwording bleek ook de drijfveer te zijn voor Jan Keizer (BZN), die graag ambassadeur wilde zijn voor deze campagne en mannen oproept om meer te praten over prostaatproblemen. Hij heeft zelf prostaatkanker gehad en vindt het heel belangrijk dat mannen goed geïnformeerd zijn. Een gebrek aan kennis en informatie mág niet het probleem zijn. Iedere man moet weten dat hij vanaf zijn 50e een verhoogd risico loopt op prostaatkanker. Iedere man moet ook weten dat er mogelijkheden zijn om je PSA-waarde te checken. Als deze bloedwaarde verhoogd is, dan kan dit duiden op prostaatkanker en is verder onderzoek noodzakelijk. Als mannen niet wéten dat dit mogelijk is, omdat ze erbij bijvoorbeeld niet met elkaar over praten, dan zullen ze dit ook niet gaan (laten) testen. Terwijl prostaatkanker over het algemeen goed te behandelen is als je er vroeg bij bent.

Deze week is het De Week van de Prostaat en ben ik heel blij dat bijvoorbeeld Shownieuws een goed item heeft uitgezonden over dit onderwerp. Dat maakt werken voor De Issuemakers zo interessant; er gaan soms werelden voor je open. Wil je meer over dit onderwerp lezen kijken dan op www.praatoverprostaat.nl

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Back To Top