Doorgaan naar artikel

Hoe is het nu met… Stichting Wakker Dier | Issue Award winnaar 2013

In 2013 nam Stichting Wakker Dier de Issue Award in ontvangst voor hun campagne ‘Stop de Plofkip’. In dit eerste interview uit de serie ‘Hoe is het nu met…’ spreken wij Anne Hillhorst – manager van het campagneteam van Wakker Dier – over dit succesvolle initiatief en andere recente activiteiten van Stichting Wakker Dier, zoals het actieplan Hittestress.

Wat is er allemaal gebeurd met jullie initiatief ‘Stop de Plofkip’ sinds het winnen van de Issue Award?

“We hebben de award gewonnen in 2013. In januari 2016 waren Albert Heijn, Jumbo en Lidl helemaal gestopt met plofkip, de rest van de supermarkten volgden een jaar later. Ze zijn niet conform onze eis overgestapt op kip met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming, maar iedere supermarkt verzon zijn eigen tussen kip – beter dan de plofkip, slechter dan de sterkip. Grote fastfoodketens zoals McDonalds en KFC verkopen nog wel tot op de dag van vandaag plofkip.”

Hoe actueel is het issue op dit moment?

“Plofkip blijft actueel omdat het probleem nog lang niet de wereld uit is. Zo produceren we in Nederland nog ongeveer 250 miljoen plofkippen per jaar, vooral bedoelt voor de export en horeca. Bovendien heeft de supermarktkip van nu absoluut geen goed leven. Nog steeds slijten zij hun korte leven in een overvolle stal.”

In welke mate zijn jullie nog actief bezig met het agenderen van dit issue?

“Wij willen dat supermarkten overstappen op kip met ten minste één ster Beter Leven van de Dierenbescherming. Dat is een minimum standaard waarbij de kippen vrij kunnen bewegen en buitenlucht en daglicht krijgen. We hebben nu een campagne lopen tegen de supermarktkip met het rotse leven, de AH kip. In die campagne vragen we Albert Heijn en consumenten om de AH kip te skippen.”

Met welke nieuwe initiatieven houden jullie je momenteel bezig?

“We zetten ons op dit moment in tegen de problemen rondom hittestress. Onze zomers worden steeds heter en de veehouderij is daar niet op ingericht. Zo staan de meeste schapen bij tropische temperaturen zonder enkele vorm van schaduw in de bloedhete wei. Wij willen dat dit verboden wordt. We hebben daarom onder meer een petitie aan minister Schouten (LNV) aangeboden met bijna 80.000 handtekeningen. Dat geeft wel aan hoe zeer dit onderwerp leeft.”

Welk initiatief van het afgelopen jaar zou volgens jullie de Issue Award 2021 moeten winnen?

“Hoewel het geen Nederlands initiatief is, denk ik dat niemand dit jaar om Black Lives Matter heen kan. Het is indrukwekkend wat dit fenomeen wereldwijd teweeg heeft gebracht.”

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven