Doorgaan naar artikel

De juryleden voor de aankomende Issue Award 2023 zijn bekend! 

De Issue Award is een jaarlijkse prijs voor een organisatie of persoon die er succesvol in geslaagd is om een onderwerp op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen.  

Juryleden 

De jury bestaat uit zes leden, ieder met een andere achtergrond en expertise. De komende weken gaan zij in gesprek om te bepalen wie de Issue Award 2023 verdient. Vier van de zes juryleden zijn dit jaar voor het eerst jurylid. Daarmee bestaat de jury dit jaar uit: 

 

  • De juryvoorzitter: Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO-Nederland 
  • Mieke Ansems, directeur communicatie en marketing bij VNO-NCW en MKB-Nederland 
  • Joris Backer, lid van de D66-fractie in de Eerste Kamer 
  • Omar Kbiri, medeoprichter van productiebureau Maak Amsterdam en organisator van de VEED Awards 
  • Mark Monsma, directeur van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en de Gezonde Generatie en eerder ook van de Alliantie Nederland Rookvrij 
  • Jasper Mulder, journalist bij Adformatie, gespecialiseerd in communicatie en pr 

 

Verwachtingen 

De juryleden hebben zin om aan de slag te gaan en op zoek te gaan naar het winnende initiatief: “Een issue is iets dat naar adem snakt en slim zijn weg heeft gevonden naar het publiek. Ik ben benieuwd of we de issues bespreken die we eigenlijk al 20 jaar eerder hadden moeten oplossen zoals de energietransitie of issues die vandaag belangrijk zijn, zoals Big Tech en AI”, aldus Omar Kbiri. Ook hopen ze dat de prijs aanzet tot voorbeeldgedrag, Joris Backer: “Het is makkelijk om af te geven, er is een enorme afrekencultuur tegenwoordig. Veel moeilijker is het je in te zetten voor een oplossing. Het is belangrijk om aandacht te geven aan personen of organisaties die iets goeds doen voor de maatschappij. Het kan er hopelijk toe leiden dat mensen geïnspireerd worden om hetzelfde te gaan doen”. 

Het verschil weten te maken, dat is wat een winnaar dan ook onderscheidt. “Ik volg de prijs al jaren en het belang vind ik dat de award zichtbaar maakt dat mensen het verschil kunnen maken. Hoe vaststaand beleid of verhoudingen ook lijken en star ideeën ook mogen zijn”, Jasper Mulder. 

 

De Issue Award

Issuemakers reikt de Issue Award ieder jaar uit aan een initiatief of organisatie die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor een issue en dit op een opvallende of effectieve manier heeft geagendeerd bij het algemene publiek of in de politiek. Eerder winnaars van deze prijs waren Eva González Pérez voor haar inzet voor de toeslagenaffaire in 2021, Organisatie Black Lives Matter NL voor het Damprotest op 1 juni 2020 en Tim Hofman voor de #BOOSdocu ‘Terug naar je eige land’ in 2018. 

 

De juryleden gaan binnenkort in overleg met elkaar om de belangrijkste issues van afgelopen jaar te bespreken en selecteren. Zij bepalen de uiteindelijke genomineerden en op dinsdag 24 januari volgt de bekendmaking van de winnaar van de Issue Award 2023. 

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven