Doorgaan naar artikel

De juryleden voor de Issue Award 2024 zijn bekend! De issue award is een jaarlijkse prijs voor een organisatie of persoon die erin geslaagd is om een onderwerp op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen.  

De juryleden 

De jury bestaat elk jaar uit zes leden, elk met een unieke achtergrond en expertise. In de komende weken zullen zij uitvoerig in gesprek gaan om de winnaar van de Issue Award 2024 te bepalen. De jury verwelkomt dit jaar twee nieuwe juryleden. Daarmee bestaat de jury dit jaar uit: 

  • De juryvoorzitter: Joris Backer, tot juni 2023 lid van de D66-fractie in de Eerste Kamer  
  • Omar Kbiri, medeoprichter van productiebureau Maak Amsterdam en organisator van de VEED Awards 
  • Mark Monsma, directeur van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en de Gezonde Generatie en eerder ook van de Alliantie Nederland Rookvrij 
  • Jasper Mulder, journalist bij Adformatie, gespecialiseerd in communicatie en pr 
  • Quirine de Weerd, Hoofd Corporate Communications & CSR bij Lidl Nederland 
  • Marysha Molthoff, Hoofd Communicatie bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) 

De juryleden gaan ook dit jaar op zoek naar het issue dat het meeste impact maakte: “Een winnend initiatief is via de media zowel op de maatschappelijke agenda, als de politieke agenda terecht gekomen, en heeft tot (gedrags-)verandering gezorgd. Het liefst op een manier die origineel is, met handelingsperspectief, gericht op oplossingen”, aldus juryvoorzitter Joris Backer. 

De jury hecht waarde aan de wijze waarop een issue geagendeerd wordt, en de durf die daarbij komt kijken, Marysha Molthoff: “Een issue daadwerkelijk op de kaart zetten vereist lef! Lef om iets te ondernemen en vooraan te durven staan. Deze mensen zijn niet alleen heel belangrijk voor diegenen of het doel waarvoor zij opkomen. Zij zijn ook een inspiratie voor velen om hun heen. Ik geloof erin dat dit cruciaal is voor een gezonde samenleving en heb enorm veel bewondering voor de mensen die hun nek uitsteken.” 

Wat het winnende issue onderscheidt, is de positie die het inneemt in de samenleving: “Ik heb het idee dat het niet meer kan gaan om lokale issues alleen. Ik wil zien dat Nederland een besef heeft van zijn plek op de aardbol en de kansen die onze bevoorrechte positie op aarde ons biedt. We dienen een oor te hebben naar hen die de hulp harder nodig hebben dan wij”, Omar Kbiri. 

————————————————————————————————————

De Issue Award 

Issuemakers reikt de Issue Award ieder jaar uit aan een initiatief of organisatie die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor een issue en dit op een opvallende of effectieve manier heeft geagendeerd bij het algemene publiek of in de politiek. Eerder winnaars van deze prijs waren Maryam Hassouni voor haar persoonlijke verhaal over grensoverschrijdend in de televisiewereld, Eva González Pérez voor haar inzet voor de toeslagenaffaire in 2021, Organisatie Black Lives Matter NL voor het Damprotest op 1 juni 2020 en Tim Hofman voor de #BOOSdocu ‘Terug naar je eige land’ in 2018. 

De juryleden gaan binnenkort in overleg met elkaar om de belangrijkste issues van afgelopen jaar te bespreken en selecteren. Zij bepalen de uiteindelijke genomineerden en op donderdag 25 januari volgt de bekendmaking van de winnaar van de Issue Award 2024. 

Meer informatie vind je op www.issueaward.nl 

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven