Doorgaan naar artikel

Issuelezing Josse de Voogd: Over buitenstaanders en gevestigden 

Bij Issuemakers denken we voortdurend na over de doelgroepen die we willen bereiken. Daarbij houden we rekening met veronderstelde, maatschappelijke verschillen. Want een PvdA’er leest liever de Volkskrant dan De Telegraaf, een PVV-stemmer staat niet open voor een positieve boodschap over het Nederland van Rutte IV, en er is natuurlijk sprake van een enorme ‘kloof tussen stad en platteland.’ We denken goed te weten hoe Nederland in elkaar zit, maar sinds gister zijn we ons er nog bewuster van dat scherp duiden echt een vak apart is. 

Electoraal geograaf Josse de Voogd, auteur van het invloedrijke werk de Atlas van afgehaakt Nederland, verzorgde de Issuelezing ‘Over buitenstaanders en gevestigden’. Hij gaf daarin een scherp beeld van een Nederland dat meestal aan het zicht wordt onttrokken. Een land met niet zoveel platteland en ook niet zoveel stad. Een land waarin het stemgedrag van mensen met een bakfiets haaks staat op dat van mensen met een rolluik voor het raam. Maar ook een land waarin één derde van de bevolking is ‘afgehaakt’. Zij zitten nooit aan de knoppen, worden niet gehoord, het systeem werkt niet voor hen. Voor deze groep houdt de Voogd een overtuigend pleidooi, gestaafd door interessante data zoals de figuur hieronder (SCP, 2020). De tevredenheid over het eigen leven en de staat van Nederland is laag bij afhakers, en hoog bij gevestigden. 

Ook had de Voogd een boodschap voor het communicatievak, waarvoor afgehaakt Nederland te vaak een blinde vlek is. ‘Blijf verhalen ophalen!’ 

De Issuelezing van Josse de Voogd is nog precies één week te beluisteren, gratis en online. Klik hier om dat te doen. 

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven