Doorgaan naar artikel

Het combineren van een stage met studie heeft veel voordelen. Zo kan je dat wat je leert goed in de praktijk toepassen. Tijdens de coronacrisis was het echter wel een stukje lastiger. Stagiaire Birgit schreef een kort stukje over hoe zij haar stage heeft ervaren, en waarom ze uitkijkt naar het nieuwe academische jaar.

Het zag er bijna naar uit dat mijn ‘universiteitservaring’ aan de UvA ten einde zou komen op een donderdag in maart 2020. Tot voor kort dacht ik dat ik mijn studie Geschiedenis thuis, vanachter mijn laptop, af zou moeten ronden. Gelukkig zijn de regels voor het hoger onderwijs versoepeld, waardoor ik de laatste fase van mijn bachelor alsnog af kan maken zoals het hoort.

Na de fysieke sluiting van de universiteiten volgde een interessante tijd, waarin de universiteit, de docenten en de studenten zich snel aanpasten aan de nieuwe situatie. In het begin natuurlijk nog met de nodige opstartproblemen, maar in studiejaar 2020-2021 was het digitale onderwijs al een stuk beter georganiseerd. Hoewel het thuisonderwijs qua flexibiliteit een voordeel was, weegt dat niet op tegen de nadelen die ik persoonlijk, en velen met mij, heb ervaren. Ineens viel er een essentieel gedeelte van het studeren voor mij weg, namelijk de inspirerende omgeving van de universiteit. De bevlogen docenten, het samenwerken met andere studenten en de historische collegegebouwen. Daar kan mijn kleine studeerkamer met witte muren natuurlijk niet tegenop.

Mijn stage bij Issuemakers heeft gelukkig een deel van die inspirerende omgeving vervangen. Bij Issuemakers werk ik óók met bevlogen mensen, leer ik van mijn collega’s en kan ik werken aan verschillende skills, zoals samenwerken, meedenken in processen en creatieve oplossingen verzinnen. Nu er sinds vorige week weer onderwijs op locatie wordt gegeven, kan ik niet wachten om deze vaardigheden toe te passen op verschillende aspecten in mijn studie. Daarnaast kan ik de vaardigheden die ik in mijn studie opdoe, zoals het analyseren van bronnen en het schrijven van essays, juist weer meenemen naar mijn stage.  Op deze manier vullen mijn studie en mijn stage elkaar perfect aan. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het bij beide activiteiten erg fijn vindt dat ik niet alles meer hoef te leren van achter mijn laptop en dat ik weer in het echt contact kan maken met mijn collega’s/medestudenten. Uiteindelijk haal ik daar bij zowel mijn studie als mijn stage, de meeste energie uit.

Ook je studie combineren met een stage? Wij zijn vanaf oktober weer op zoek naar een nieuwe stagiair(e). Bekijk de vacature via deze link en wie weet word jij net zoals Birgit ook op een nieuwe manier geïnspireerd!

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven