Doorgaan naar artikel

Zwarte Pietendiscussie: Over issue-eigenaarschap en NTR gesproken

 

Het jaarlijkse ritueel rondom de intocht van Sinterklaas is weer begonnen. Alhoewel de stoomboot nog niet in Nederland is aangekomen, staan de media  al ruim een maand bol van. Je kunt er de klok op gelijk zetten. Zowel de voorstanders als de tegenstanders van Zwarte Piet nemen hun posities in. Alles wat ooit door iemand gezegd of gedaan wordt op dit gebied, komt weer naar boven.

Centraal in deze discussie staat de NTR met haar Sinterklaas Journaal. Al jaren is de omroep eigenaar van het issue van Zwarte Piet. Of ze dat nu wil of niet. Dit komt omdat zij verantwoordelijk zijn voor de landelijke intocht, althans voor de verslaggeving in beeld en geluid. De NTR heeft daardoor een belangrijke rol in de toonzetting in Nederland. De keuzes die de omroep maakt, zijn bepalend.  Elk jaar wordt gewacht op wat het beleid van de omroep hierbij is. Van hen wordt een oplossing verwacht, zeker nu de politiek zich afzijdig houdt. Er wordt zelfs gesproken van de Pieten-richtlijn van NTR waaraan een stad die de landelijke intocht gehouden wordt, zich moeten houden De NTR is daarmee de issue-eigenaar van de Zwarte Pieten discussie of ze dat nu wilt of niet.

Door het feit dat NTR issue-eigenaar van de zwarte pietendiscussie is, wordt ook de oplossing van hen verwacht. Deze oplossing is ingewikkeld en nauwelijks te geven, omdat het een issue met zoveel kanten en gevoeligheden is, dat je – welke keuze je ook maakt – een groep tegenstanders tegenover je hebt.

Als NTR echt geen issue eigenaarschap  wil, dan zullen ze daar ook hun conclusies uit moeten trekken. Zolang zij verantwoordelijk zijn voor het Sinterklaasjournaal zal iedereen altijd blijven kijken naar de keuzes die zij maken. En de intocht blijven gebruiken voor hun eigen doelstellingen.

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven