Doorgaan naar artikel

Lobby voor Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Kamp Westerbork is de plek waar vandaan tijdens de Tweede Wereldoorlog 107.000 Joden, Sinti en Roma naar de vernietigingskampen in het Oosten werden gedeporteerd. Minder bekend is dat Kamp Westerbork vanaf 1951 tot begin jaren zeventig ook het tijdelijke – maar uiteindelijk twintig jaar durende – thuis was van een grote groep Molukkers die hadden gediend in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. 

Helaas staat het voortbestaan van het Herinneringscentrum Westerbork onder druk. Al jarenlang wordt het centrum slechts marginaal gefinancierd en draait het op zijn reserves – die inmiddels zijn uitgeput. Daarnaast is het Herinneringscentrum dringend toe aan vernieuwing, waarvoor een aanzienlijk bedrag nodig is. 

“En toen kwam een mevrouw met de aankondiging dat ze een petitie ging overhandigen en alles veranderde”.  Over hoe een kleine actie opeens grote gevolgen heeft.   

Issuemaken | Betrokken adviseurs: Lex Luton en Sybrig van Keep
Geleverde diensten: strategie, Public Affairs, mediabenadering 

Issuemakers ontwikkelde een public affairs-strategie om de politieke en publieke zichtbaarheid van deze situatie te vergroten. De aftrap van deze strategie was de overhandiging van een petitie aan de Tweede Kamercommissie van VWS, waarbij directeur Bertien Minco de noodklok luidde. Dankzij het krachtig overbrengen van de urgentie én het slim inspelen op politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, wisten we een groot aantal commissieleden en partijvoorzitters te mobiliseren om bij de overhandiging aanwezig te zijn. 

Structurele financiering

Het resultaat: de actie leidde tot meer dan 200 nieuwsartikelen over Kamp Westerbork, waaronder bij de NOS. De noodoproep kwam daarmee niet alleen op de politieke agenda, maar ook prominent in de media. Vrijwel direct na de overhandiging werd een kamerbrede motie aangenomen om het Herinneringscentrum structureel financieel te verstrekken, een bedrag dat later zelfs werd verhoogd. 

Vernieuwing Herinneringcentrum

In de volgende fase verschoof de focus naar de vernieuwingsplannen van het Herinneringscentrum, met de voorjaarsnota als belangrijk ijkpunt. We nodigden partijleiders uit voor een werkbezoek, waarbij ook de plannen zouden worden gepresenteerd. Premier Dick Schoof bracht inmiddels een werkbezoek aan het Herinneringscentrum. Zijn aanwezigheid onderstreepte het nationale belang van de instelling en kreeg ruime media-aandacht. Ook Dilan Yesilgöz en Frans Timmermans hebben toegezegd om binnenkort op werkbezoek te komen. 

Voorjaarsnota

Staatsecretaris Karremans heeft de plannen voor de vernieuwing van Westerbork in ontvangst genomen. We hoopten dat de financiering van deze plannen bij de bespreking van de Voorjaarsnota aan de orde zouden komen zodat we al dit kalenderjaar zekerheid zouden hebben over de financiering. We zijn ontzettend blij met het bericht dat Kamp Westerbork al dit jaar 15 miljoen zal krijgen voor de eerste fase van de vernieuwing.  Daarmee is een belangrijke grote stap gezet naar het behoud van dit herinneringscentrum.  

Het werk dat wij voor het Herinneringscentrum Kamp Westerbork deden, is een krachtig voorbeeld van waar Issuemakers voor staat: het op het juiste moment agenderen van belangrijke maatschappelijke issues, om zo politieke, publieke en mediale impact te realiseren. Voor onze historici van het bureau, Lex en Sybrig, is dit niet alleen een prachtige opdracht om aan te werken en resultaten te behalen, maar ook erg waardevol om bij te dragen aan de instandhouding van tastbare herinneringen aan een recent verleden dat we nooit mogen vergeten.  

Behoefte aan advies van onze experts over jouw issue?    
Terug naar boven
nl_NL